Zo voorkom je dat je hevig zweet vlak na het douchen

Lichaam door Jennifer

Op een bloedhete zomerdag is een verfrissende douche heerlijk. Alleen lijkt het achteraf een onnodige actie. Je staat namelijk vaak binnen no time weer te zweten als een otter. Blegh. Nou, niet meer als je deze tips opvolgt! Lees je goed in en kom altijd heerlijk fris en fruitig uit de douche, ook op warme dagen.

Lees ook: 8 fouten die je maakt tijdens het douchen

Voor het douchen

Misschien wil je meteen onder de douche springen na het hardlopen of een lange wandeling. Niet doen! Dit is nooit een goed idee en vooral op een hete zomerdag niet. Geef je lichaam eerst wat tijd om af te koelen. Het beste is om minstens een half uur te wachten, voordat je onder de douche springt. Zet ondertussen alvast een raam open in de badkamer. Dat helpt om de kamertemperatuur onder controle te houden. Ook verdwijnt zo de stoom sneller na het douchen.

Tijdens het douchen

Zet vervolgens de temperatuur van je douche niet te hoog of heel koud. Ja, het is inderdaad allebei niet slim. Wanneer je lichaam onder een warme douche staat, word je lichaam alleen maar warmer. En zo werkt het ook bij een koude douche. Vooral op een warme dag is het een nogal drastische verandering, zodra je onder een koude douche vandaan stapt. Je lichaam wil vervolgens de temperatuur compenseren en daardoor zweet je juist. De perfecte temperatuur is daarom een lauwwarme douche.

Koud afdouchen

Nou, hè hè, eindelijk sta je dan onder de douche. Ook nu moet je aan het eind niet zomaar de kraan uitdraaien. Nee, probeer tegen het einde van je douchebeurt de temperatuur steeds lager te zetten. Zo help je je lichaam met afkoelen. Zorg dat je telkens even zo’n tien seconden wacht, voordat je een temperatuur lager gaat. Laat het koude water vervolgens ook goed door je haar gaan. Dan koelt je hoofd ook lekker af.

Na het douchen

Tot slot moet je ook tijdens het afdrogen even opletten. Als je je lichaam droogwrijft met een handdoek, krijg je het waarschijnlijk juist warmer. Daardoor ga je weer meer zweten en dat willen we niet. Het beste kun je je huid droogdeppen. Of koop een fijne badjas van badstof. Daarmee dep je makkelijker je lichaam droog. Vertrek trouwens zo snel mogelijk uit de badkamer. Kleed je liever om in een koelere ruimte. Dan kun je daarna helemaal schoon genieten van een ijsje of zomerse cocktail!

Lees ook: Waarom je nooit lenzen moet dragen tijdens het douchen of zwemmen