De ene zwangerschap misselijk en andere niet: hoe kan dat?

Mama door Paula Heeger

Elke zwangerschap is anders, ook qua kwaaltjes. Misschien was je tijdens je eerste zwangerschap helemaal niet misselijk, maar ben je dat tijdens je tweede zwangerschap wel. Heel gek, maar het is zeker niet raar. Het komt namelijk vaker voor. En ja, daar mag je best wel even lekker over klagen tijdens de babyshower. We zochten het toch even voor je uit: hoe kan het dat je bij de ene zwangerschap misselijk bent en bij de andere niet? 

zwangerschap misselijk

Misselijk tijdens je zwangerschap: dit is waarom

Tijdens je zwangerschap heb je veel last van het HCG-hormoon. Dit hormoon dat al in je lichaam zit, speelt een extra rol als je in verwachting bent. Het HCG-hormoon zorgt er samen met andere hormonen voor dat je misselijk kunt worden. Vooral ochtendmisselijkheid is echt een ding dat door dit hormoon wordt veroorzaakt. Zo kan het ook dat je tijdens je eerste zwangerschap wel misselijk bent en tijdens de tweede helemaal niet of andersom. Het hormoon kan heftig op je lichaam werken, maar ook een stuk minder heftig. Dat is per persoon en zelfs per zwangerschap verschillend. Wel kan je meer gaan overgeven en misselijk zijn als je last hebt van psychische aandoeningen.

Misselijkheid is juist goed

Verder geen zorgen over die misselijkheid trouwens, want dat is juist goed. Het HCG-hormoon zorgt voor misselijkheid, maar ook dat de placenta goed wordt doorbloedt zodat je kindje genoeg zuurstof krijgt. Alleen maar helemaal goed dus, hoewel dat misselijk zijn natuurlijk écht heel vervelend is... 

5 tips tegen ochtendmisselijkheid als je zwanger bent

1. Probeer toch even iets te eten. Al is het een klein hapje. Gedurende de dag eet je ook het liefst kleine porties, zodat je de misselijkheid niet meer opwekt.
2. Neem voldoende rust. Ook door stress kun je misselijk worden. Het is daarom belangrijk dat je voldoende tijd voor jezelf neemt en dat er mensen om je heen zijn die je helpen.
3. Overgeven lucht vaak ook op. Soms kan je maar beter alvast naar de wc gaan voordat je moet rennen. Wedden dat je je daarna iets beter voelt? 
4. Doe een ontspanningsoefening. Adem in, adem uit. Ook zwangerschapsyoga kan je helpen ontspannen en beter ademhalen nu je een kindje in je buik hebt. 
5. Comfi kleding helpt ook een heleboel. Zeg maar even dag tegen je strakke broeken en jurkjes, je mag nu écht gewoon lekker die fijne zwangerschapsbroek aan. 

Beeld: iStock