Jeuk na de daad? Dit is de oorzaak

Intiem door Sandra E

Jeuk na de daad is the hell! Heb jij wel eens jeuk na de seks? Het kan verschillende oorzaken hebben, goed om er wel bij stil te staan en het zeker niet te negeren. Ook hoef je er niet voor te schamen. De meeste oorzaken zijn redelijk onschuldig. In dit artikel vertellen we je wat de oorzaak is en wat je er tegen kan doen.

Lees ook: Dit is een baarmoederhalsorgasme en zo krijg je er een

Een schimmelinfectie

Een schimmelinfectie is één van de oorzaken van jeuk na de seks. Dit kan ontstaan door hormonale veranderingen, medicatie, stoffen die niet goed ademen of dat je je vagina met zeep wast. Neem contact op met je huisarts en vaak is de schimmelinfectie te verhelpen met een zalf of een pilletje. Was je vagina alleen met water en vermijd de zeep. Soms kan een schimmelinfectie ook ontstaan door hormonale veranderingen, vraag dan je huisarts om advies.

Hygiëne

Verkeerde hygiëne kan ook een oorzaak zijn van jeuk. De vagina wassen met zeep werd al genoemd, niet doen dus en gewoon je vulva wassen met alleen water. Maar ook het te lang laten zitten van een tampon of maandverband kan jeuk veroorzaken. Een goede hygiëne down under is dus erg belangrijk. Doe je dit niet dan kan je ook nog een vaginale ontsteking krijgen. Je schaamlippen en het gebied rondom de vagina zijn ontstoken en dit kan jeuk veroorzaken. Ook antibiotica kan een vaginale ontsteking veroorzaken.

Droogheid

Als je tijdens de seks last hebt van een droge vagina, dan kan dit na afloop leiden tot jeuk. Gebruik glijmiddel om de droogheid te kun je glijmiddel gebruiken. De seks zal fijner zijn en voorkomt een jeukend gevoel.

Lees ook: 10 tips voor iedereen met een clitoris