Ze's sekswoordenboek: Droogneuken

Intiem door Anjali

In 'Ze's sekswoordenboek' leren we je alles over kinks, standjes en handelingen. In dit artikel gaan we het hebben over droogneuken. Lees je mee?

Wat is droogneuken?

Droogneuken is een term voor seks zonder daadwerkelijke penetratie. Je kunt het bijvoorbeeld opwindend vinden om borsten aan te raken, iemand te strelen of met je knie tegen iemands geslacht te wrijven. Eigenlijk maak je elkaar gewoon opgewonden zonder dat echte seks plaatsvindt. Je hoeft niet eens naakt te zijn en doet het met of zonder kleding. Ook zijn er allerlei verchillende posities mogelijk: zittend, staand, liggend, noem het maar op. Meestal wordt dit gebruikt om elkaar opgewonden te maken, om spanning op te bouwen. Na een tijdje spanning te voelen, vliegen de vonken er vanaf als je pas écht begint.

Frottage

Een ander woord voor droogneuken is 'frottage'. Dit is afgeleid van het Franse werkwoord 'frotter', wat 'wrijven' betekent. De term begon als techniek voor het overnemen van beelden. Denk hierbij aan een muntje, het beeld, wat je onder een vel papier legt. Over dit papier wrijf je zachtjes je potlood, zodat je het reliëf en textuur van de munt er doorheen kunt zien. Tegenwoordig wordt frottage niet alleen meer als kunst beschouwd, maar heeft het ook een seksueel aspect. Het is ook wel een seksuele handeling waarbij twee mannen hun stijve penis tegen elkaar wrijven. Dit wordt ook seks genoemd, al is het niet-penetratief.

Tribadisme

Niet alleen mannen doen aan droogneuken, zoals af te leiden is van frottage. Ook vrouwen kunnen geslachtsdelen tegen elkaar aanwrijven. Dit heeft tribadisme, ook wel 'tribbing' genoemd. Het woord stamt af van het antieke Griekse woord 'tribein', wat 'wrijven' betekent. De term tribadisme heette in het Grieks ook wel 'tribadismos', wat een hele andere betekenis had. In de Griekse cultuur wisten ze al van de aantrekkingskracht tussen gelijke geslachten, maar was het gebruikelijk dat de man de penetrerende was en de vrouw de gepenetreerde. Een vrouw die wilde penetreren werd een 'tribade' genoemd, wat ervoor zorgt dat de Grieken de term tribadisme gebruiken wanneer een vrouw een voorbinddildo gebruikt. In Nederland is de term 'trisbadisme' puur bedoeld voor vrouwen die hun vulva tegen elkaar wrijven om de clitoris te stimuleren, ook wel 'scissoring' of 'scharen' genoemd.

Hoe moet je droogneuken?

Er zijn geen regels aan de handeling verbonden. Je doet wat je wil en met wie je maar wil, zolang er maar consent is. Je kunt het bijvoorbeeld fijn vinden om aan iemands borsten te zitten of aan de binnenkant van het dijbeen te strelen, maar kunt ook over de kruis wrijven. Ook kan het op alle manieren mogelijk, bijvoorbeeld door op schoot te zitten, samen tegen elkaar aan dansen, lepeltje-lepeltje liggen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Grote kans dat jij het ook wel eens hebt gedaan, maar niet wist dat er een naam voor was. Hoe dan ook, een goede manier om spanning tussen jullie op te bouwen.

Lees ook: Ze's sekswoordenboek: consent