Ze's sekswoordenboek: Consent

Intiem door Maya Luz

Op het gebied van seks zijn er een aantal hele belangrijke dingen. Maar misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel is het hebben van consent. Maar wat is consent eigenlijk en hoe vraag je hierom? Wij leggen het je uit.

Lees ook: Ze's sekswoordenboek: beffen

Wat is consent?

Consent is een Engels woord dat we in Nederland steeds vaker gebruiken. Het betekent toestemming. Voordat je seks hebt met iemand, of seksuele handelingen uitvoert bij of met iemand, is het heel belangrijk dat je toestemming. Je wil natuurlijk niks doen tegen iemands zin in, om deze reden is het belangrijk om duidelijk met elkaar te communiceren over instemming.

Hoe vraag je om consent?

We snappen dat je soms in een intiem moment er niet aan denkt om aan de ander te vragen of de ander wel instemt met wat jullie aan het doen zijn. Je hoeft ook niet letterlijk te vragen of de ander toestemming geeft. Je kan het ook op subtielere manieren vragen. Je kan bijvoorbeeld vragen of de persoon het naar zijn of haar zin heeft of geniet van wat jullie aan het doen zijn. Je kan ook vragen of het oké is om bepaalde gedeeltes van hun lichaam aan te raken of bepaalde dingen bij ze te doen. Om instemming vragen klinkt misschien niet als heel sexy, maar het toont aan dat je je bezighoudt met hoe de ander zich voelt en daarom kan het juist heel sexy zijn. Consent is sexy!

Bij twijfel, niet doen

Op het gebied van toestemming geven, zijn er nog weleens grijze gebieden. Het belangrijkste dat we je mee willen geven is dat als je twijfelt over of de ander je consent geeft, dat je het dan beter niet doet. Soms kan het namelijk voorkomen dat de ander niet letterlijk ja of nee zegt. Er zijn verschillende redenen voor iemand om niet letterlijk nee te zeggen wanneer ze dit wel bedoelen. Maar het is belangrijk voor jou om aan te voelen wanneer je geen consent hebt. Iemand kan bijvoorbeeld zeggen dat ze het niet zeker weten, of dat ze te moe zijn. Dit betekent eigenlijk ook gewoon nee. Bekijk het zo: als je geen enthousiaste ja krijgt, dan is het antwoord nee. Geen enthousiaste ja krijgen gebeurt bijvoorbeeld ook wanneer de ander dronken is en daardoor geen geïnformeerde consent kan geven. Wanneer je een relatie hebt met iemand kun je uiteraard afspraken maken over het geven van toestemming en wordt het allemaal een stuk makkelijker na een tijdje. Je voelt elkaar aan als jullie elkaar goed kennen. Maar zeker als jullie voor het eerst met elkaar het bed delen, is het bespreken van consent erg belangrijk.

Lees ook: Ze's sekswoordenboek: GloryHole