Gezichtsbruiner gebruiken: dit is waar je op moet letten

Gezicht door Paula Heeger

Als je alvast een fijne zomerse glow wilt, is gezichtsbruiner een goede oplossing. Alleen wil je natuurlijk niet dat je gezicht helemaal oranje wordt, er vlekken ontstaan of het nét de verkeerde tint is. In dit artikel tippen we je daarom de fijnste gezichtsbruiners en vertellen we je hoe je gezichtsbruiner het beste kunt gebruiken. 

Zo kies je de juiste gezichtsbruiner voor jouw huidtype 

Het belangrijkste bij het kiezen van een gezichtsbruiner is natuurlijk dat je de juiste tint kiest, maar ook dat het bij jouw huidtype past. Als je een vette huid hebt of last hebt van acne, kies dan voor een gezichtsbruiner die je poriën zo min mogelijk verstopt. Meestal staat er op dit soort zelfbruiners 'niet comedogeen'. Ook wil je het liefst ingrediënten zoals glycolzuur en melkzuur in de gezichtsbruiner hebben, die ingrediënten zorgen er namelijk voor dat je huid zachtjes wordt geexfolieërd. De zuren zorgen er ook voor dat je poriën zo min mogelijk verstopt raken en je geen last hebt van break-outs door je zelfbruiner heen. Wel zo fijn. 

De beste zelfbruiners hebben ook fijne kalmerende ingrediënten. Perfect voor elke huid, maar helemaal als je een extra gevoelige huid hebt. Je wilt zoveel mogelijk plantaardige ingrediënten en veel hydratatie. Als er aloë vera en glycerine in je gezichtsbruiner zit, zit je helemaal goed. Droge huid? Check dan ook of er genoeg olie in zit. 

Gezichtsbruiner tips: zo kies je de juiste kleur voor je gezicht

Je wilt natuurlijk niet in een sinaasappel veranderen. De juiste tint gezichtsbruiner kiezen is daarom mega belangrijk. Alleen hoe kies je de juiste kleur voor je gezicht? Dit zijn de beste tips voor het uitkiezen van gezichtsbruiner.

  1. Kies voor een zelfbruiner die je kunt opbouwen. Ga altijd voor een wat lichtere kleur in plaats van de medium-variant. Een lichtere tint kun je beter opbouwen. Breng het laagje voor laagje aan. Als je het te licht vindt, kun je altijd een tweede of zelfs derde laag aanbrengen. Dat werkt beter dan een laag die direct al net te donker is.
  2. Mix je gezichtsbruiner met je dagcrème als je voor een subtielere glow wilt gaan. Zo heb je wel een lekker zomers tintje, maar is het nooit too much. Ook kun je het zo beter verdelen over je gezicht zonder dat je last hebt van vlekken. Je wilt het namelijk zo egaal mogelijk maken. 
  3. Probeer de gezichtsbruiner eerst even op je arm om te checken of je tegen het product kan en hoe bruin het ongeveer wordt. 

Gezichtsbruiner aanbrengen: dit is het stappenplan dat je nodig hebt

  1. Scrub of exfolieër je gezicht de dag voordat je de gezichtsbruiner gaat aanbrengen. Zo wordt het namelijk een stuk egaler. 
  2. Breng wat hydraterende crème aan op pigmentvlekken of andere lichte vlekjes in je gezicht. Als je dat niet doet, kunnen de plekjes op je gezicht door de gezichtsbruiner donkerder worden dan de rest van je gezicht. Dat wil je juist voorkomen.
  3. Doe je haar vast en maak je huid schoon met een milde facewash. Zorg dat je geen producten met olie gebruikt voordat je de zelfbruiner gaat aanbrengen, dat werkt namelijk averechts. 
  4. Poets je tanden voordat je begint en zorg dat je mondhoeken schoon zijn. Zo kan zich er geen gezichtsbruiner ophopen in je mondhoeken straks.
  5. Licht haar of lichte wenkbrauwen? Breng even wat vaseline aan. Zo bescherm je je haren tegen de donkere tint die straks op je gezicht komt. Smeer je wenkbrauwen dus even in en/of vet je haarlijn in.
  6. Breng de eerste laag gezichtsbruiner aan. Mix dit eventueel met wat dagcrème als je een lichtere tint wil. Breng aan over je hele gezicht en neem ook je nek mee. Zorg dat alles egaal wordt verdeeld. Spray niet bij op bepaalde plekken, maar laat het allemaal intrekken.
  7. Tevreden? Dan laat je het hierbij. Anders kun je na een paar minuten een tweede laag aanbrengen. Maar we adviseren om met één laag te beginnen. Na een paar dagen kun je altijd een nieuwe laag aanbrengen om alles bij te werken. 

3 x de beste gezichtsbruiners 

Beste gezichtsbruiner #1 - Biodermal Zelfbruiner

gezichtsbruiner

Biodermal Zelfbruiner - Zelfbruinende lotion - Body Light 200ml bij Bol.com

Beste gezichtsbruiner #2 - Clarins Radiance-Plus Golden Glow

beste gezichtsbruiner

Clarins Radiance-Plus Golden Glow Booster Face Zelfbruiner - 15 ml bij Bol.com

Beste gezichtsbruiner #3 - Collistar Magic Drops

gezichtsbruiner

Collistar Magic Drops Zelfbruiner Medium - 30 ml bij Bol.com