De verschillende soorten acne + wat je er tegen kan doen

Lichaam door Zora

Acne kan je herkennen door puistjes, mee-eters en andere onzuiverheden. De meest bekende plek waar mensen last hebben van acne is op het gezicht, maar je kan ook last hebben van deze huidaandoening op andere plekken op je lichaam. Het komt vooral ook voor rondom de borst, billen en op de rug. Heb jij last van onzuiverheden op één van deze plekken? Wij leggen aan je uit wat jij er tegen kan doen!

Backne: onzuiverheden op je rug

Acne op je rug kan ontstaan door een aantal gewoontes die jij kan veranderen. Zoals het te lang dragen van een beha. Het wordt aangeraden om jouw beha te wassen nadat je 'm twee keer hebt gedragen. Als je erg last hebt van onzuiverheden op je rug, was jouw beha dan na één keer. Jouw sportbeha mag je sowieso gelijk wassen!

Backne kan ook ontstaan door dat jij je niet gelijk doucht na het sporten. Strakke sportkleding en zweet kan de boosdoener zijn van de puistjes op jouw rug. Reinig de plekken waar de strakke bandjes van jouw sport outfit hebben gezeten zo snel mogelijk na jouw workout.

Draag jij vaak zware tassen op je rug of over je schouders? Je poriën kunnen ook verstoppen door de frictie van de banden tegen jouw huid. Doe dit dus niet!

Net als vieze beha’s en bezwete sportkleding, kan jouw beddengoed ook voor onzuiverheden zorgen als jij het te lang niet hebt gewassen. Het wordt aangeraden om beddengoed na 7 tot 10 dagen te verschonen. Doe dit eerder als jij heel erg last hebt van backne.

Een ander mogelijke oorzaak van puistjes en mee-eters op jouw rug kan conditioner zijn. Het is belangrijk dat jij jouw rug goed afspoelt na het wassen van je haren anders kan de conditioner jouw poriën verstoppen en dat wil je niet!

Chestne: onzuiverheden op je borst

Heb je last van acne op je borst, sleutelbeen of algehele decolleté? Net als met acne op je rug, is het belangrijk dat jij je zo snel mogelijk doucht na het sporten en jouw beddengoed op tijd verschoont.

De huid op je borst is vergelijkbaar met je gezicht. Het is dunner, het krijgt meer zonlicht, het kan vettig of droog worden en we raken het meer aan. Om deze reden is het goed om jouw nek en borst mee te nemen in jouw skincare routine. Zorg dat je geen ‘zware’ producten gebruikt zoals crèmes en bodylotions als jij onzuiverheden hebt op deze plek. Om jouw huid te hydrateren kun je beter een body serum of een hydraterende toner gebruiken.

Een andere tip om chestne tegen te gaan, is het borstelen van je huid met een gezichtsborstel. Het lymfestelsel zuivert jouw bloed en veel afvalstoffen verzamelen zich rondom je sleutelbeen door de lymfevaten. Het borstelen van de huid verwijdert giftige stoffen en zorgt ervoor dat jouw borst niet puffy wordt en gehydrateerd blijft.

Buttne: onzuiverheden op je billen

Als je last hebt van onzuiverheden, waar dan ook op je lichaam, kan het niet wassen van handdoeken, beddengoed en kleding de oorzaak zijn. Zo snel mogelijk douchen na het sporten is tegen buttne ook belangrijk.

Het kan zijn dat jij onzuiverheden hebt op deze plek omdat jij lang zit elke dag. Sta vaker op en neem een wandeling.

Een andere tip om puistjes op je billen te voorkomen, is het hydrateren van jouw booty met een body moisturizer! Daarnaast kun je gebruik maken van een body roller om ontstekingen verminderen en er voor te zorgen dat jij geen vocht vasthoudt.

Algemene tips tegen acne op je lichaam

Waar je ook last hebt van onzuiverheden op je lichaam, een aantal tips gelden voor alle soorten acne. We hebben het douchen na het sporten en het regelmatig wassen van kleding en beddengoed al benoemd. Daarnaast is het ook van belang om de huid goed te exfoliëren met een milde scrub, op deze manier verwijder jij dode huidcellen die acne kunnen veroorzaken. Een maskertje op zijn tijd kan ook helpen. Wat je ook doet, knijp puistjes nooit uit. Je kan hierdoor bacteriën verspreiden en juist meer last krijgen van onzuiverheden.