Praat je vaak met jezelf? 4 redenen waarom dit helemaal oké is

Sport & gezondheid door Jennifer

Je kijkt toch even gek op, wanneer iemand voorbijloopt al pratend tegen zichzelf. Hoewel je het stiekem misschien ook doet. Je weet nou eenmaal zelf alles het beste, toch? Nou, no worries! Het is niet zo raar om af en toe met jezelf te babbelen. Praten met jezelf is hartstikke goed voor je.

praten met jezelf gezond

Lees ook: Lekker blijven kletsen: “Vrouwen die veel praten leven langer”

Betere focus

Allereerst zorgt een goed gesprek met jezelf voor een betere focus. Stel, je bent iemand met twee linkerhanden en wilt toch graag zelf een kast in elkaar zetten. Je leest de instructies, maar merkt dat de letters voor je ogen dwarrelen. Lees het dan eens hardop voor aan jezelf op een rustig tempo. Dit zorgt dat je je beter concentreert op elke stap van de instructie.

Meer motivatie

Loop je tijdens een klusje, zoals het in elkaar zetten van een kast, toch helemaal vast? Praat dan even tegen jezelf voor meer motivatie. Zeg bijvoorbeeld: “Je kan dit!” En vergeet jezelf ook niet een compliment te geven, zodra je weer een stap verder bent. Overigens motiveert het vooral wanneer je tegen jezelf praat in de tweede (met ‘jou’) of derde persoon (met 'naam'). "Lekker bezig, jij!"

Beter omgaan met emoties

Wanneer je in de knoop zit met je gevoelens, kan praten met jezelf een fijn hulpmiddel zijn. Misschien schrijf of schreef je al in een dagboek. Nou, eigenlijk is een gesprek met jezelf hetzelfde, maar dan nóg beter. Als je hardop in een gesprek met jezelf praat over je gevoelens, leg je ze meer vast in de werkelijkheid. Je geeft ze letterlijk een plekje in de ruimte om je heen. Hierdoor kun je mogelijk beter omgaan met de emoties.

Handig hulpmiddel voor sloddervossen

Tot slot is praten met jezelf ook handig voor sloddervossen. Raak jij vaak je spullen kwijt? Voel je dan niet gek, wanneer je zoekend door het huis loopt en continu “sleutels, sleutels” mompelt. Als je de naam van het vermiste voorwerp hardop zegt, wordt de zoektocht naar het voorwerp makkelijker. Het werkt in ieder geval beter, dan wanneer je er alleen aan denkt. Door het voorwerp te noemen, krijg je een beter beeld van wát je precies zoekt. Je krijgt er dus sneller oog voor!

Lees ook: 14 x bizarre gesprekken op Marktplaats

Bron: Healthline