5 verschillende yogastijlen om uit te proberen

Sport & gezondheid door Angel

Yoga is heerlijk ontspannend en een tikje uitdagend. Bovendien kun je het ook thuis uitvoeren, wat wel zo makkelijk is. Als je zin hebt in een nieuwe bezigheid zit je bij yoga goed. Let’s go!

yogastijlen uitproberen

Lees ook: Hoofdpijn? Deze 7 yogaposities zijn net zo behulpzaam als paracetamol

Geest en lichaam

Yoga helpt je bij het verbinden van je geest en lichaam. De oefeningen geven kracht en energie, wat voor ontspanning zorgt. Je hoeft voor yoga niet de lenigste te zijn, want er zijn genoeg eenvoudige yogaposes om mee te beginnen. Je zult merken dat de poses je lichaam sterker en flexibeler maken. Je bouwt dit dus langzaam op. Kies een yogastijl waar jij je het fijnst bij voelt en neem hier ook echt de tijd voor, pak een momentje voor jezelf.

1. Hatha yoga

Deze yogastijl is een van de eerste soorten yoga in Nederland. Een klassieker dus. Hatha yoga draait vooral om het krijgen van een goede gezondheid, kracht en lenigheid. De houdingen die je met Hatha yoga beoefent, worden een tot drie minuten vastgehouden. Ook leer je het verschil tussen buik- en borstademhaling en de niveaus van adem, hoe je deze beheerst. Door de ademhalingsoefeningen krijg je een goede balans tussen de twee hersenhelften. Het is de perfecte yogastijl voor meditatie, je komt helemaal tot rust.

2. Yin Yoga

Yin Yoga is bedoeld voor het versterken en versoepelen van gewrichten en bindweefsel. De houdingen die je bij deze yogastijl uitvoert, rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Als je sneller last hebt van je gewrichten, is deze yogastijl zeker niet verkeerd. De poses duren minimaal drie tot vijf minuten. Dit is dus een tikje uitdagender dan Hatha yoga. 

3. Kundalini yoga

Kundalini yoga is een van de meest spirituele yogavormen. Het doel van deze yogastijl is verbondenheid: je hebt het gevoel alsof het hele universum in jezelf leeft. De houdingen die je uitvoert wekt energie op. Je ‘zingt’ ook tijdens deze yogastijl en doet veel ademhalingsoefeningen. Het klinkt misschien gek, maar als je een beetje in to spiritualiteit bent, is deze yogavorm een interessante try out

4. Ashtanga yoga

Ashtanga yoga verbetert je flexibiliteit. Binnen een paar weken merk je al dat je flexibeler bent. Bij veel van deze houdingen gaat het om het vasthouden van je eigen lichaamsgewicht of om jezelf in evenwicht te houden. Het helpt ook tegen rugpijn. Door Ashtanga yoga te beoefenen worden je onderste buikspieren in balans gebracht met behulp van het spier- en skeletstelsel, hierdoor heb je minder rugpijn. 

5. Vinyasa yoga

Vinyasa yoga is een dynamische yogavorm. Deze yogastijl wordt het vaakst uitgeprobeerd. Het staat ook wel bekend als Flow yoga. Je flowt eigenlijk van de ene naar de andere houding in samenwerking met de ademhaling. Zo krijg je een bepaald effect, hierdoor kun je meer diepgang creëren tijdens de oefeningen. Ook deze yogavorm is wat uitdagender vanwege de dynamiek.

Lees ook: Vermoeid? Misschien heb je bloedarmoede