Plassen onder de douche is toch niet zo’n goed idee

Sport & gezondheid door Angel

Sta je net onder de douche, moet je gelijk plassen. Dan lijkt het putje van de douche een snelle, makkelijke oplossing. Hoewel dit niet het allerergste is op de wereld, kun je het maar beter niet doen.

Lees ook: Wow: dít is dus waarom vrouwen vaker migraine hebben dan mannen

Lichaam en milieu

Laten we beginnen bij het milieu. Als je onder de douche plast, bespaar je ongeveer zes liter water. Als je het zo bekijkt is het zeker niet slecht voor het leefklimaat. Toch is het niet helemaal ideaal voor je lichaam. Bekkenfysiotherapeut Ylenia Degli Esposti legt uit waarom.

Geen gewoonte

Volgens Ylenia Degli Esposti kan het geen kwaad om af en toe onder de douche te plassen. Wel moet je oppassen dat dit geen gewoonte wordt, legt ze uit aan LINDA. Je hersenen kunnen stromend water associëren met een volle blaas. Dit betekent dat je iedere keer een drang voelt om te plassen als je dus onder de douche staat. Dat wil je natuurlijk niet hebben.

Plasproblemen

Doordat je vaak onder de douche plast, kun je plasproblemen ontwikkelen. Degli Esposti geeft een voorbeeld: “Stel je voor dat je je handen gaat wassen of de kraan opendraait om iets af te spoelen en je meteen aandrang voelt. Dat is onhandig.” Ook benoemt ze dat je moet oppassen met het opendraaien van de kraan om je plas op gang te brengen. Dit geeft namelijk dezelfde trigger aan je hersenen en blaas. Helaas kun je door elke dag onder te douche te plassen, een zenuwstelselstoring krijgen. Hierdoor kun je minder lang en lastiger je plas ophouden. 

Bekkenbodemspieren

De houding waarin je plast is ook van belang. Staand plassen is niet heel ideaal als vrouw zijnde. Je bekkenbodemspieren kunnen namelijk pas echt ontspannen als je zit. Hierdoor kun je volledig uitplassen. “Mannen kunnen makkelijker staand plassen omdat ze een andere anatomie hebben. Ze hebben een prostaat die de blaas ondersteunt, bij vrouwen is dit niet het geval,” aldus Degli Esposti.

Lees ook: 8 tips om je weerstand te verhogen

Beeld: iStock