Wat doe je als je niet lekker in je vel zit?

Psyche & spiritualiteit door Sandra E

We hebben er allemaal wel eens last van, een offday. Het weer zit niet mee, je haar zit niet goed, problemen op het werk en het is ook weer eens de tijd van de maand. Vaak blijft het bij een offday, maar wat nu als je echt al een paar weken niet lekker in je vel zit?

Lees ook: positiever in het leven: leren los te laten

Niet gelijk bij de pakken neer gaan zitten

Iedereen heeft wel eens een mindere dag. Dit is geen reden tot paniek en de oorzaken kunnen van alles zijn. Niet lekker in je vel zitten kan vergeleken worden met neerslachtigheid of een wat depressievere stemming. Vaak heb je dan even een offday en is het de volgende dag voorbij. Wanneer je al een langere periode niet lekker in je vel zit dan zou je je misschien toch eens moeten afvragen of er niet meer achter zit.

Wat kun je doen als je niet lekker in je vel zit?

Je kunt zelf al verschillende dingen proberen als je niet lekker in je vel zit. Deze praktische tips kunnen je helpen om je beter te voelen en negatieve gedachten of gevoelens achter je te laten.

1. Breng meer tijd door met je vrienden en familie

Plan een leuk uitje in het weekend met een vriendin, bijvoorbeeld de bioscoop of een etentje. Dit hoeft trouwens niet speciaal in het weekend maar kan natuurlijk ook gewoon doordeweeks.

2. Ga vaker sporten of start nu

Het is bewezen dat sporten een positief effect heeft op je geest. En natuurlijk ook op je lichaam. De meeste sporten doen een bepaalde greep op je concentratie wat ontspannend werkt op je geest. Ook het spelen van spelletjes hebben een positieve invloed op je mind. Je gedachten hebben even geen tijd om aan (negatieve) dingen te denken.

3. Lees een boek

Je kunt ervoor kiezen om een boek te lezen dat je helpt om een oplossing te geven voor je probleem. Het kan je kijk op bepaalde zaken veranderen. Op Google vind je genoeg boeken die jij interessant vindt of waarvan je denkt dat je ze nodig hebt en er informatie uit kunt halen om je verder te helpen. Maar ook het lezen van een spannende detective of een mooie roman kan je helpen even de wereld om je heen te vergeten.

4. Mediteren doet wonderen

Mediteren kan je helpen bij angstklachten, woede of piekeren. Door te mediteren merk je dat het makkelijker is om negatieve gedachten los te laten en positieve gedachten naar voren te halen. Mediteren geeft rust en maakt je hoofd leeg. Mediteren is ook niet moeilijk en je zult direct resultaat ervaren. Op Google of YouTube vind je genoeg filmpjes die je op weg helpen.

5. Lucht je hart

Ga eens met iemand praten over je gevoelens, dit kan een familielid of vriend zijn, of juist een professional. Vaak als je er met iemand over praat komen er ook al wel antwoorden op je probleem of negatieve gedachten.

6. Ga wandelen of een fietstochtje maken

Ontspanning en meteen je hoofd leeg maken. Dat kan heel goed met wandelen of fietsen. Zoek een plek op waar het rustig is, in de natuur kun je genieten van de mooie omgeving. Ontspan je en laat je gedachten de vrije loop.

7. Kijk eens naar je voedingspatroon

Eet je gezond? Drink je genoeg water? Een gezond voedingspatroon is een belangrijke factor om ervoor te zorgen dat je weer lekker in je vel komt te zitten. Voeding is erg belangrijk voor je gevoel van welzijn. Ongezonde voeding kan negatieve bijwerkingen hebben op je energieniveau. Eet gezonde voeding met voldoende mineralen, vitamines en aminozuren. Dit is essentieel voor je lichaam en geest. Eet gezond en gevarieerd en je krijgt vaak genoeg van deze voedingsstoffen binnen.

8. Zorg voor voldoende rust

Ga op normale tijden naar bed en sta niet te laat op. Pak voldoende rust, want je lichaam heeft dit nu hard nodig. Probeer structuur aan te brengen en de bedtijden en houd je daar aan. Je zult merken dat het na een tijdje vast weer beter gaat!

Lees ook: Lekkere salades voor een gezonde start van 2022