5 psychologische trucjes om elke discussie te winnen

Psyche & spiritualiteit door Jordan

Discussies zijn onvermijdelijk in het leven. Met collega’s op werk, thuis met je partner of met vrienden en familie. Het kan leuk en leerzaam zijn, maar vaak ontstaat er wrijving of zelfs een conflict. Wij geven je 5 tips om een gezonde discussie te voeren waarbij niemand met een slecht gevoel naar huis gaat.

Lees ook: Positiever in het leven: leren los te laten

Winnen, winnen, winnen

Je houdt van discussiëren of je gaat het liever uit de weg. Als jij iemand bent die vol gas in discussies gaat en koste wat het kost wilt winnen, heb jij deze tips zeker nodig. Zit jij in een verhitte woordenwisseling met iemand, en willen jullie alleen maar winnen? Dan kan je het beter gelijk opgeven. De inhoud van de discussie verdwijnt en het draait verder alleen maar om principekwesties. Met de volgende vijf tips zorg je voor een gezondere discussie en maak je de kans groter dat jij toch je gelijk haalt.

Tips

Geef het aan als je het ergens mee eens bent

Mensen voelen het snel aan wanneer je denkt dat je het beter weet dan hen. Het maakt eigenlijk helemaal niet uit of je het ook echt weet. Een discussie gaat vaak niet om de feiten. Wanneer je tijdens een discussie vaak aangeeft dat je het met iemand eens bent, geef je de ander het gevoel dat je luistert en hen hoort.

Houd je emoties onder controle

Pauzeer even voordat je reageert, een snelle reactie wordt vaak door emoties gestuurd. Verhef je stem niet, luider gaan praten is meestal een teken dat iemand de controle verliest over zijn of haar emoties. Stap even uit de discussie, als je voelt dat je emoties toch de bovenhand nemen, verander dan even van onderwerp. En vervolg de discussie op een later moment als je weer kalm bent.

Vier magische woorden

De woorden die je het best kan gebruiken tijdens een discussie zijn want, omdat, indien en namelijk. Gebruik de woorden alleen als je de zin ook verder kan afmaken.

Argumenten

Als je argumenten wilt gebruiken in een discussie is het verstandig om deze juist te formuleren. In plaats van dat je zegt dat jij dit of dat vindt, kan je beter zeggen dat het bewezen is, of dat het vaststaat.

Bereid je voor

Als het mogelijk is om jezelf voor te bereiden voor een discussie, doe dit dan zeker. Veel discussies beginnen in the heat of the moment waarbij het niet mogelijk is om jezelf voor te bereiden. Volg dan zeker de bovenstaande tips.

Einde discussie

Een discussie kan altijd uit de hand lopen. Misschien wil je je ongelijk niet toegeven of houd je ervan om met iemand te strijden. Toch is het beter om te voorkomen dat de discussie uitloopt in een conflict. Het is niet verstandig om midden in een discussie boos weg te lopen of steeds feller te worden. Als je merkt dat je gefrustreerd begint te raken of dit merkt aan de ander, zeg dan eerlijk dat het beter is om te stoppen met de discussie. Misschien kan je later het gesprek weer oppakken of het erover eens zijn dat jullie het gewoonweg niet met elkaar eens zijn. Sta open voor iemands mening en zoek anders naar een compromis.

via GIPHY

Lees ook: 9 tekenen dat je een hoogsensitief persoon bent