Gaan mannen en vrouwen voor dezelfde redenen vreemd?

De maatschappij door Jordan

Een scheve schaats rijden, buiten de pot pissen of gewoon vreemdgaan. Jammer genoeg gebeurt het nog steeds vaak in relaties. Maar wat is nou eigenlijk de reden om je partner te bedriegen? En is die voor vrouwen anders dan voor mannen?  

Lees ook: Gevoelens voor iemand anders tijdens een relatie, wat nu?

TikTok viraal

Een TikTok-video van relatie-expert en psycholoog Esther Perel is viraal gegaan door haar wijze uitspraken. In een kort fragment van een talkshow uit 2017 vertelt Perel: “Er zijn genoeg theorieën over hoe mannen en vrouwen relaties op verschillende manieren bekijken. Als het op vreemdgaan aankomt, zouden onze maatschappelijke verschillen wel eens van invloed kunnen zijn op onze motieven. Op de vraag of mannen en vrouwen hun partner om dezelfde reden bedriegen, antwoordt ze: “ten eerste, laten we heel duidelijk zijn. Mannen hadden praktisch, door de geschiedenis heen, een free pass om vreemd te gaan. Ze hadden allerlei theorieën die kwamen om te rechtvaardigen dat ze van nature geen monogamisten zijn." 

Verschillende redenen

“We weten niet wat vrouwen zouden doen, als ze de toestemming kregen om hetzelfde te doen, zonder de gevolgen waarmee ze worden geconfronteerd, deze zijn heel anders dan die van mannen.” Vertelt de relatie-expert. Perel vervolgt met: “Wat we weten is dat mannen en vrouwen liegen. Mannen liegen door te overdrijven, op te scheppen en op te blazen, en vrouwen liegen door te ontkennen en te minmaliseren, omdat dat is wat wereldwijd cultureel van hen wordt verwacht.” Het volledige interview is te vinden op YouTube. Er zijn veel reacties op de TikTok post gekomen. Talloze vrouwen waren het eens met Esthers verklaring. “Toen mijn ex vreemdging dwong mijn familie me om hem te vergeven, blijkbaar was ik overdereven dramatisch en kon hij zijn driften niet onder controle houden en ging hij vreemd.” 

@themindhub What do you think? Comment 👉#EstherPerel #Skavlan #psychology #psychologist #relationship #relationshipadvice #therapy #love #foryoupage #fyp #fypシ ♬ Twenty One Pilots Hometown Slowed Sad Part - Blasteran MaLaikat

Overspel 

Als het op ontrouw aankomt, staan mannen er zo anders in dan vrouwen? In een interview met Glamour vertelt Harvard-psycholoog en evolutiedeskundige professor David Buss van wel, hoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn. Buss denkt dat mannen eerder vreemdgaan voor de ‘seksuele afwisseling’, terwijl vrouwen eerdere een affaire hebben om een betere band te vinden met een andere partner. Hij vervolgt: “Er zijn studies waarin mannen en vrouwen hun redenen voor vreemdgaan rapporteren. Vrouwen die vreemdgaan, gaan veel vaker met één persoon vreemd en worden verliefd of raken emotioneel betrokken bij hun affairepartner. Mannen melden eerder een verlangen om seksuele verlangens te bevredigen. Natuurlijk is het bij iedereen verschillend, en het ligt ook zeker aan de culturele en sociale normen."

Conclusie 

Eerlijk gezegd weten we niet hoe de monogamie zou zijn als de maatschappelijke normen anders zouden zijn. Sociologe dr. Julia Carter vertelt: “We weten niet wat het gedrag van mannen en vrouwen ten opzichte van seksualiteit zou zijn zonder het opleggen van de geschiedenis, mannelijkheid, vrouwelijkheid en de gehele maatschappij. De maatschappij heeft altijd een grotere uiting van seksualiteit voor mannen dan voor vrouwen toegestaan. Behalve voor sekswerkers natuurlijk, maar dat is een andere kwestie.” Door de veranderingen van tijd kunnen we nooit echt een vinger leggen op waarom mensen vreemdgaan. Zowel man als vrouw doet het en de reden weet alleen de cheater zelf.

Lees ook: Deze 7 hoogtepunten in een relatie zijn groter dan we denken