Over narcisme: De terugkeer van de narcist

Psyche & spiritualiteit door Charlotte

Narcisten staan erom bekend dat ze keer op keer een ingang willen vinden tot contact. En er zijn mensen die daarop ingaan. Hoe komt dit?

terugkeer narcist

Zelfs na een periode van maanden, soms zelfs jaren, zijn narcisten in staat om weer contact op te nemen alsof er niks gebeurd is. Dit heeft te maken met de narcistische voeding die ze nodig hebben.

Narcisten kunnen ineens weer een berichtje sturen met de tekst: Ondanks alles wat er gebeurd is, hoop ik dat het goed met je gaat. Ik zou het fijn vinden als je me iets laat weten. Of: Ik was nieuwsgierig hoe het met je gaat?

Zo’n berichtje kan je laten schrikken, maar ook verrassen. En hier schuilt voor veel slachtoffers een gevaar in. Zeker als er een lange periode verstreken is, zijn de heftige emoties verminderd en ben je mogelijk al los van de narcist. Dus denk je dat je het wel aankunt om een reactie terug te sturen. Want realiseer je, de meeste slachtoffers vinden het vervelend om te moeten negeren. Vooral als het je ex-partner of ouder als narcist betreft. Dus we hebben de neiging om te gaan reageren. Alleen voor je het weet, zit je er weer middenin. Dit maakt de dingen alleen maar erger.

De narcist voelt namelijk op dat moment dat hij of zij alles kan maken. Wij denken dat het contact zoeken oprechte betrokkenheid zou kunnen zijn, maar bedenk dat contact zoeken van de narcist, bedoeld is om te peilen of je nog vatbaar bent voor hem of haar en deze zo weer opnieuw de narcistische voeding kan genereren. Dit kan zelfs gebeuren terwijl de narcist alweer een nieuwe relatie heeft! Sterker nog, dit gebeurt vaak op deze manier.

Waarom doen ze dit?

Narcisten zijn verslaafd. Verslaafd aan de aandacht. Deze hebben ze nodig om hun "onechte zelf" in stand te houden. Met andere woorden, zonder aandacht kunnen ze zich leeg en waardeloos voelen. Dit is afhankelijk van de gradatie van narcisme.

Het is voor velen van ons onbegrijpelijk dat een narcist ongegeneerd contact kan opnemen alsof er niks gebeurd is. Zeker als je destijds in de cirkel van geweld terecht bent gekomen.

Wat houdt de cirkel van geweld in?

Er is een periode van rust in de relatie, de spanning begint zich langzaam op te bouwen, er komt een explosie wat zich uit in ruzies, beschuldigingen, woede, intimidatie, bedreigingen; emotioneel en/of lichamelijk geweld. Waarna de verzoening volgt: De narcist biedt excuses aan, of alles wordt verdraaid, jij hebt het uitgelokt etc., of het wordt ontkend, of de narcist zegt dat het niet zo erg is als hoe jij het doet voorkomen. Dan is er weer rust, de ruzies zijn "bijgelegd", het hele voorval wordt door jou vergeven en "vergeten" en de uitbarstingen blijven even uit. Totdat de spanning zich weer opstapelt. En dan begint het weer van voor af aan. Op deze manier ontstaat de cirkel van geweld en deze zal in heftigheid alleen maar toe gaan nemen.

Het contact wat de narcist na al die tijd met je opneemt, is dan dus ook niet gebaseerd op liefde of betrokkenheid, maar op de narcistische voeding, ook al verwarren we dit vaak met liefde.

Het contact is als een hengeltje uitgooien bedoeld. Kijken of je weer hapt en weer iemand bent die hem of haar kan voorzien in de narcistische behoefte. En er zijn regelmatig mensen die weer "happen". 

Ook al heb je aan jezelf gewerkt, zijn je grenzen sterker geworden, contact gaan onderhouden of de relatie een nieuwe kans geven, is onverstandig. De narcist zal er namelijk alles aan doen om jou weer op dat punt te krijgen waar hij of zij je hebben wil. En je weet hoe dat was. Daarom is het zo belangrijk om je te realiseren dat de narcist niet zal veranderen. Ook al zou hij willen veranderen, de drive om vanuit voeding te opereren is te groot. Geef de narcist daarom geen enkele ingang, ook niet na lange tijd. 

Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl,

Charlotte schreef eerder onder andere:

 

Is er liefde na narcistisch misbruik?
Van narcistische ouder naar narcistische relatie
Had je het narcistisch misbruik kunnen voorkomen?
Tips voor omgang met een narcist