Somebody Els: Het dertigersdilemma. En een konijn.

Psyche & spiritualiteit door Els

Oké, dus je echtgenoot inruilen voor een konijn doe je niet zomaar. Dat is een beslissing die je weloverwogen moet nemen. Dat we een dochter samen hebben, maakt het er ook niet makkelijker op.
 
De beslissing om uit elkaar te gaan namen we afgelopen januari. Half maart trok ik in mijn nieuwe appartement, en half april waren we officieel gescheiden. De 17e van april om precies te zijn. Het kan snel gaan. De scheidingspapieren ontving ik via de e-mail. Pling! Alstublieft. Het einde van bijna vijf jaar huwelijk en bijna tien jaar verwantschap. Bekrachtigd in een e-mail via de advocaten van www.scheiden.nl. Het digitale tijdperk is van alle markten thuis. 
 
Nooit had ik verwacht dat mij dit zou overkomen. Ik kocht een huis, trouwde, en werd moeder. Ik liet me uitkopen, stelde een ouderschapsplan op en scheidde. En dat allemaal voor mijn dertigste. Je begrijpt, ik zit weleens huilend op de bank. Sterker nog, ik zit regelmatig huilend op de bank. Ik zit eigenlijk zó vaak huilend op de bank, dat een portie therapie helemaal zo slecht niet is. Dus heb ik therapeut Dennis ingeschakeld.
 
 
In therapie
“Ik heb een konijn, én een dertigersdilemma”, zei ik de eerste keer dat ik bij mijn therapeut op de bank zat. “Van het dertigersdilemma wil ik af. Het konijn mag blijven.” Dennis vroeg me wat ik daarmee bedoelde: het dertigersdilemma. “Nou ja, het afgelopen jaar heb ik mijn fundament afgebroken. Ik begin opnieuw. Dus voordat ik weer ergens beton ga storten, wil ik graag meer inzicht in mezelf, wil ik weten wat ik wil én wat bij mij past. Relaties, vriendschappen, hobby’s, carrière. You name it, Dennis, ik moet alles onder de loep nemen. Dat lukt me even niet alleen. Ik heb jou nodig.” 
 
Dennis is ongeveer van mijn leeftijd. Hij is iets ouder, begin dertig. Ik vraag me af of hij ook middenin het dertigersdilemma zit. Als dat zo is, dan weet hij het goed te verbergen. Dennis lijkt volledig content te zijn met de plek die hij heeft in het leven. Zo iemand die vanuit volledige rust en authenticiteit handelt, en het is goed. Ik wil dat ook! Ik wil niet twijfelen, ik wil doen wat ik leuk vind, ik wil zijn wie ik ben, en het is goed. Zou hij ook een konijn hebben?  
 
Mijn nieuwe leven inrichten
Hoe dan ook, Dennis is ervan overtuigd dat het helemaal goed zal komen met mij en mijn dertigersdilemma. Zijn spirit doet me goed, en ik loop dan ook met een glimlach naar buiten. Ik ga aan de slag. De komende tijd ga ik mijn verdriet verwerken, en mijn nieuwe leven inrichten. Dennis gaat me helpen. Want het is te groot om alleen aan te pakken.
 

Meet Els: Een peuter en een konijn.
Een ex-man en een therapeut.
Vijf dagen werk in 32 uur. Kan makkelijk.
De tango en peuterballet.
 
Een appartement in een voorstad van Den Haag. 
 
Ik ben 29, en zit nu al middenin het dertigersdilemma.
 
Hoe kom ik hieruit?!