Dit zijn de beste dingen om te doen wanneer je overweldigd raakt

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Overweldigende situaties maken we allemaal weleens mee. Alles stapelt zich op en je hoofd kan het allemaal niet meer bijhouden. Je kan er nogal wat stress door ervaren en dat is natuurlijk alles behalve fijn. Dit zijn de beste dingen die je kunt doen in een overweldigende situatie.

Lees ook: 5x soorten rust die iedereen nodig heeft

Trek je even terug

Als alles je even te veel wordt, is het goed om je even terug te trekken uit de situatie. Of dit kan hangt van de situatie af, maar als je een mogelijkheid ziet om je even terug te trekken, raden we zeker aan om dit te doen. Hierdoor kan je even rustig ademhalen en de situatie relativeren in je hoofd. In het moment lijkt de situatie misschien heel groot en beangstigend, maar als je het even laat bezinken valt het waarschijnlijk reuze mee. Ook als je overweldigd raakt van andere mensen is het goed om je even terug te trekken. Hierdoor kan je weer even opladen en forceer je jezelf niet om sociaal te doen.

Sluit je af van prikkels

Wanneer je overweldigd raakt, zijn alle prikkels opeens een stuk aanweziger. Harde geluiden klinken nog harder, alle mensen om je heen voelen opeens aan als heel benauwend en ieder klein dingetje wordt opeens heel groot. Wanneer je dit gevoel hebt, is het tijd om je zintuigen wat rust te geven. Zet in zo'n situatie bijvoorbeeld een koptelefoon met noise cancelling op. Hierdoor kun je al een hoop prikkel wegfilteren.

Wees lief voor jezelf

In overweldigende situaties kun je best hard zijn voor jezelf. Je moet soms flink doorzetten of zelfs over je eigen grenzen heengaan. Dit is natuurlijk niet leuk en wat ons betreft mag je best een beetje extra lief zijn voor jezelf in dit soort situaties. Gun jezelf dat extra beetje rust dat je nu nodig hebt. Laat je ook niet door andere mensen aanpraten dat je je aanstelt. Jij weet in dit soort situaties het beste wat jij nodig hebt. Luister dus vooral naar dit gevoel.

Zoek hulp bij mensen die je vertrouwt

Overweldigende situaties zijn vaak momenten waar je alleen doorheen moet. Jij bent tenslotte degene die zich zo voelt, anderen voelen dit misschien totaal anders. Maar dit betekent niet dat anderen je niet kunnen helpen. Stap op een vriend(in), collega, partner of familielid af wanneer dit kan en geef aan hoe ze je kunnen ondersteunen in deze situatie. Onthoud: je staat er niet alleen voor!

Leid jezelf af

Afleiding zoeken is in stressvolle situaties vaak een fijne manier om weer rustig te worden in je hoofd. Dit sluit aan op onze tip over jezelf afsluiten van de situatie. Even iets anders doen kan ervoor zorgen dat je weer wat rust krijgt in je hoofd. Al ga je maar even lezen of naar muziek luisteren. Zorg ervoor dat je hoofd zich even ergens anders mee bezig kan houden.