De loterij winnen: droom of nachtmerrie?

De maatschappij door Jordan

In één klap miljoenen op de bank, we willen het allemaal wel. De loterij winnen klinkt als a dream come true. Maar is het eigenlijk wel zo leuk? Je denkt dat je je beste leven zal leiden, maar dat kan vies tegenvallen. Ben* die de Nationale loterij in Engeland won kan het weten.

Lees ook: 5 x wat je absoluut niet moet eten voor een avondje drinken

Levens veranderende bedragen

Ben, wiens naam is veranderd om zijn familie te beschermen, was een normale familieman met een succesvolle carrière. In een interview met de Metro UK vertelt hij over de dag dat hij de loterij won. Op een dag verliet hij het kantoor van de Nationale loterij in Aintree met een envelop vol geld en een overvolle bankrekening. “Mijn leven veranderde van de ene dag op de andere” vertelt Ben. “Er was zoveel adrenaline en opwinding. Maar toen was ik plotseling uitgeput en mijn hoofd ging tekeer. Ik dacht: wat ga ik met al dat geld doen?” Hij deed wat velen van ons in zijn situatie zouden doen: hij ging op vakantie en begon geld uit te geven. Hij kocht auto’s, reisjes, mooie kleren en gadgets. Hij liet zijn drie kinderen naar een privéschool gaan, nam een schoonmaakster en zegde zijn baan op.

Een lui leven

Het probleem voor Ben was dat hij niet gelukkig was met zijn leven toen hij de loterij won. Dus in plaats van dingen te verbeteren, verergerde het geld alleen maar zijn problemen. Ben dronk normaal al veel en begon steeds meer te drinken door de vrije tijd en al het geld. “Overdag zat ik in een hoekje, las de krant en keek alleen maar televisie. Ik had alle tijd om handen en deed er niets mee. Ik werd gewoon lui en zorgde niet meer voor mezelf.” Plotseling was zijn dag voorbij en in plaats van zijn geld goed te investeren, deed hij niks. “Voordat ik het wist was mijn geld op.”

Onderzoek

In een studie van drie Zweedse economen, Erik Lindqvist, Robert Östling en David Cesarini werd er gekeken naar de psychologische langetermijneffecten van grote loterij winsten. Uit het onderzoek is gebleken dat de levenstevredenheid van degenen die meer dan 75.000 pond wonnen, aanzienlijk hoger was dan die van winnaars van kleinere geldbedragen. Het onderzoek wees ook uit dat het ontvangen van een groot geldbedrag in de loterij eigenlijk niet veel invloed had op het geluk van de winnaars. Ze ontdekten ook dat een grote winst de huidige geestelijke gezondheid van een winnaar ook niet zou verbeteren.

Er zijn natuurlijk gevallen waarin van de ene dag op de andere dag miljonair worden, heeft geleid tot geluk en financiële stabiliteit. Sharon en Nigel Mather uit Manchester wonnen in 2010 bijvoorbeeld meer dan 12 miljoen pond en doneerden regelmatig aan goede doelen en zorgden ervoor dat ze niet al hun winst opmaakten. Ben is zeker niet alleen in zijn ervaring. Een aantal winnaars zijn in de afgelopen jaren mentaal achteruitgegaan en worstelde met de enorme hoeveelheden geld.

Absolute ramp

Ben verloor alles door de loterij. Hij vertelt: “Ik had al dat geld en ik zei tegen mezelf, je hebt al dat geld, verkloot het niet. En wat deed ik? Ik verklootte het. Ik leidde een luxe leventje. Ik zegde mijn baan op. Ik ging op vakantie wanneer ik wilde. Ik was van plan alles terug te verdienen. Maar ik maakte een aantal slechte zakelijke beslissingen. Het was een absolute ramp.” Toen het geld begon te verdwijnen, zei Ben dat hij ’s nachts in het koude zweet wakker werd. Maar nadat hij alles verloren had, ging hij weer aan het werk en begon zijn leven opnieuw, met een vreemd gevoel van opluchting. “Zoveel geld brengt zeker je demonen naar boven. Ze zeggen dat je met geld geen geluk kunt kopen en ik denk ook dat dat niet zo is. Als je ongelukkig bent, zal het dat niet doen, vertelt Ben."

Lees ook: 5 x hete seksmoves voor koude winterdagen