Neena (32) redde een vreemde van zelfdoding

De maatschappij door Jordan

Gemiddeld vijf keer per dag overlijdt er iemand door zelfdoding. Mensen die werken als machinist of op stations, maken het helaas vaak mee. De Engels Neena (32) werkt bij het trein dispatch team van Birmingham. Op een dag in 2015 redde zij een vreemde van zelfdoding.

Lees ook: Yvonne was dakloos: ‘Geld had ik door te stelen en door seks met dealers'

Schrik van haar leven

In een interview met Cosmopolitan UK vertelt Neena wat er die bewuste dag gebeurde. Ze kwam zoals elke andere dag aan bij haar werk, het drukke Birmingham New Street treinstation. Ze begon haar dag met het uitvoeren van de taken op het station. Terwijl Neena dat aan het doen was, zag ze een jonge vrouw aan het einde van een perron staan. Haar aandacht werd getrokken doordat zij op het randje van het perron stond en niet bewoog. “Er was niemand bij haar. Ze was stil en staarde gefixeerd naar het spoor.” Neena’s instinct vertelde haar dat er iets aan de hand was. “Ik keek naar de jonge vrouw en besefte dat ik snel moest gaan beslissen of ik met haar zou gaan praten of niet. Ik wilde de situatie niet erger maken, maar binnen een paar minuten zal er een trein langskomen.”

Small Talk

Neena besloot om naar de jonge vrouw toe te gaan. “Toen ik naar haar toe liep zette ik mijn radio zachter en trok ik mijn high visibility jas uit. Ik wilde haar niet overstuur maken of de aandacht van andere reizigers op haar vestigen. Mijn hart klopte in mijn keel en ik had geen idee wat ik moest zeggen.” Neena stelde zichzelf voor aan de vrouw en vroeg hoe het met haar ging. De jonge vrouw negeerde haar en bleef strak voor zich uit kijken naar het spoor. Neena was bang dat ze op het punt stond om te springen en probeerde het op een andere manier. “Het viel me op dat ze haar make-up heel mooi had gedaan, dus ik maakte een opmerking over haar make-up en vertelde dat ik graag naar YouTube-tutorials kijk. Het klinkt stom, maar ik wilde gewoon een soort gesprek aanknopen.” Neena kreeg nog steeds geen antwoord van haar en ging door met een eenzijdig gesprek.

Terwijl Neena bleef praten tegen de jonge vrouw probeerde ze te seinen naar haar collega’s. Gelukkig had één van haar collega’s al door wat er aan de hand was en de Britse transportpolitie gebeld voor assisentie. Ook het seinhuis was ingelicht om ervoor te zorgen dat er geen treinen meer binnen zouden komen.

Nu of nooit

Uiteindelijk zei Neena tegen de jonge vrouw: “We zijn hier alleen, jij en ik. Ik wil dat je weet dat je me kunt vertrouwen en dat ik hier alleen ben om je te helpen. Op dat moment barstte de jonge vrouw in tranen uit. Ze zei: ‘Het gaat niet goed met mij'. De jonge vrouw raakte in paniek en begon hysterisch te huilen. “Ik zei dat ze zich geen zorgen moest maken, dat ze alleen maar mij moest aankijken en dat we samen weg konden lopen. Misschien ergens een kopje theedrinken, weg van het station en praten. Maar ze was zo in paniek en kon alleen maar huilen.” Tussen het huilen door kwam Neena erachter dat de vrouw haar vader had verloren en niet met het verdriet kon omgaan. Het lukte Neena om haar al pratend weg te halen van het spoor, en haar naar het midden van het perron te brengen. Daar wachtte de transportpolitie en die nam het van haar over. "Ik heb nog geprobeerd om te checken of ze in orde was, maar de politie mocht geen details geven vanwege privacy."

Neena kent de naam van de jonge vrouw die ze die dag sprak niet, maar ze weet dat haar acties mogelijk hebben bijgedragen aan het redden van haar leven. “Wees niet bang om te praten, mensen willen gewoon weten dat je om ze geeft. Dat kan zo’n verschil maken.”

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113

Lees ook: Olive (30): ‘Ik heb geweldige seks met mijn gehandicapte klant’