Honden zijn net mensen: regelmatig wandelen is goed tegen dementie

Vrije tijd door Jennifer

Het is vanzelfsprekend dat je een hond dagelijks een paar keer uitlaat. Je wilt natuurlijk niet dat je trouwe viervoeter zijn behoefte doet op de schone vloer. Maar wist je dat regelmatig wandelen met de hond ook zorgt dat die minder snel dement wordt? Eigenlijk werkt het net als bij mensen.

honden uitlaten dementie

Lees ook: Werkt praten met een babystemmetje tegen een hond echt?

Wandelen gezond voor honden

Net als mensen kunnen ook honden op latere leeftijd dement worden. Dit noemen ze het ‘Cognitieve Disfunctie Syndroom’ of makkelijker gezegd ‘hondendementie’. Een onderzoek van de Universiteit van Washington laat zien dat regelmatig wandelen helpt om de dementie tegen te gaan. Klinkt wel logisch, aangezien wandelen inderdaad gezond is voor ons. Maar dat het ook goed is voor honden? Daar had je waarschijnlijk nog niet over nagedacht.

Onderzoek hondendementie

Het klinkt niet heel verrassend dat honden op latere leeftijd vergeetachtig worden. Maar tijdens het onderzoek onder vijftienduizend honden ontdekte de universiteit ook iets anders. Minder actieve honden hebben zo’n zes keer meer kans op hondendementie dan honden die regelmatig bewegen.

Minder snel dementie

Het uitlaten van een hond – of welk moment dan ook dat een hond veel beweegt – zorgt voor een boost in de hersenen. Hierdoor gaat er extra bloed naar het hoofd. Dit zorgt vervolgens ervoor dat je hond dus minder snel geheugenverlies en dementie krijgt. Oké, who let the dog's out? Ho, ho. Let wel op hoe vaak je wandelt met de hond, want er zit een verschil tussen bijvoorbeeld puppy’s en volwassenen.

Hoe vaak hond uitlaten?

Een puppy kan je het beste zoveel minuten uitlaten als zijn leeftijd in weken. Dus bij een puppy van vijftien weken, zijn het vijftien minuten per keer. Voor de gemiddelde, gezonde, volwassen hond is minstens drie keer per dag uitlaten goed. Hierbij hoort vervolgens minstens één wandeling van een half uur. Mocht je hond al wat ouder zijn en minder zin hebben om te wandelen, kun je het beste veel korte wandelingen maken. Daar houden de senior honden het meest van.

Lees ook: Dit is hoeveel slaap je hond echt nodig heeft