Dit is hoeveel slaap je hond echt nodig heeft

Vrije tijd door Daniëlle

Als pup zijn ze soms zo druk dat je er moe van wordt, maar hoe ouder ze worden hoe luier de meesten worden. Het liefst liggen ze de hele dag in hun mand te tukken, en we geven ze groot gelijk. Afhankelijk van de leeftijd van je hond heeft het een aantal uren slaap nodig.

Lees ook: Dit is waarom je kat je naar de plee volgt

Ander slaapritme

In tegenstelling tot mensen die een vaste dag- en nachtroutine hebben, doen honden vooral aan dutjes. Mensen slapen 7-9 uur aan één stuk door. Honden slapen 12-14 uur, op verschillende momenten van de dag en niet lang achter elkaar. Dit verschilt wel per hond en de leeftijd: je hond kan ook 6 uur lang non-stop naast je ronken, maar overdag alsnog veel dutten.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ze.nl (@ze.nl) op

Puppy's en oudere honden slapen meer

Je zult het niet verwachten - puppy-eigenaars wel - maar kleine pups kunnen tot wel 20 (!) uur slapen op een dag. Niet aan één stuk door, maar in etappes. Puppy's zijn namelijk erg goed in het houden van kleine dutjes en krijgen er maar niet genoeg van. Het groeien en ontdekken van nieuwe dingen vergt best veel energie, dus slaperig worden ze zeker. Oudere honden zijn ook experts in slapen: hoe ouder ze worden hoe trager hun metabolisme wordt. Ze hebben meer tijd nodig om uit te rusten en weer bij te komen van wat ze op een dag doen. Het is logisch dat oudere honden meer slaap nodig hebben, maar als jij dit als baasje verdacht vindt en je zorgen maakt, is het misschien handig om elke 6 maanden een bezoekje te brengen aan de dierenarts.

Ras speelt een grote rol

Het ras van jouw hond kan al veel verschil maken in het slaapritme. Grotere honden, zoals een Sint-Bernard, slapen meer dan kleinere honden. Grotere honden zijn zwaarder en groter, waardoor het meer energie vergt wanneer ze bijvoorbeeld rondspringen of uitgelaten worden. Honden zoals bulldogs, beagles, labrador retrievers, boxers en Duitse herders hebben meer slaap nodig. Deze hondenrassen staan namelijk op het lijstje van 'meest luie honden'.

Slaapplek

Hoeveel honden slapen heeft niet alleen te maken met het ras, de grootte of de leeftijd, maar ook met de slaapplek. De mens slaapt het liefst in bed - misschien na een lange dag misschien éven op de bank - maar een hond heeft veel meer favoriete slaapplekjes. Denk aan hun mand, maar ook de bank, een stoel, jouw bed of de deurmat: you name it. Honden vinden daarom ook veel vaker momenten om lekker een dutje te doen, waar deze ook plaats vindt!

Hoe weet ik of mijn hond te veel slaapt?

Nu je weet hoe vaak en hoe lang honden slapen, is het ook belangrijk om te weten wanneer jouw hond te veel slaapt. Zoals we net al zeiden is het belangrijk om eens langs de dierenarts te gaan wanneer het slaapritme van jouw hond zorgen baart, of als er iets is wat niet goed voelt. Aandoeningen zoals diabetes of hyperthyrioïdie hebben veel invloed op het slaapritme van jouw viervoeter. Daarnaast kunnen humeurigheid, concentratieproblemen, desoriëntatie en/of weinig slaap er op wijzen dat er misschien iets aan de hand is met jouw hond. Breng bij twijfel altijd een bezoek aan de dierenarts.

via GIPHY

Lees ook: Onderzoek: we vinden huisdieren belangrijker dan een partner