Top 10: hondenmanden

Producten door Redactie Ze.nl

Bied je trouwe viervoeter een warm nest, met een comfortabele hondenmand. Het aanbod aan hondenmanden en -kussens is groot. Wat is het meest geschikte model voor jouw hond? Waarop moet je letten bij het vergelijken van de verschillende hondenkussens? In dit artikel vind je de top 10 hondenmanden van dit moment. Het biedt inspiratie en helpt je tot een weloverwogen keuze te komen. 

Inhoudsopgave

Dit zijn de 10 beste hondenmanden

Hieronder vind je een overzicht van de tien beste hondenmanden en -kussens van dit moment. Snel een kwalitatief goede hondenmand nodig? Kies in dat geval voor een van deze opties.

 1. 1

  Snoozle donut hondenmand (60 cm) 

  • Duurzaam
  • Mooi design
  • Kwaliteit

  Prijs tonen

 2. 2

  Dierlijk-Comfort Cordura XXL hondenmand (100 cm) 

  • Hoge kwaliteit
  • Duurzaam

  Prijs tonen

 3. 3

  PrimePlus XXL hondenmand (100 cm) 

  • Dik materiaal

  Prijs tonen

 4. 4

  PrimePlus XXL hondenkussen (100 cm) 

  • Zacht materiaal

  Prijs tonen

 5. 5

  All 4 Pets Supply® donut hondenmand (40 cm) 

  • Wasbaar in de wasmachine
  • Slipt niet op de grond

  Prijs tonen

 6. 6

  Happysnoots donut hondenmand (100 cm) 

  Prijs tonen

 7. 7

  Rosewood Jumbo Cord pluche hondenmand (51 cm) 

  • Mooie kleur

  Prijs tonen

 8. 8

  Benzano donkergrijze hondenmand (100 cm) 

  • Hoge kwaliteit

  Prijs tonen

 9. 9

  Rosewood donut pluche hondenmand (51 cm) 

  • Wasbaar in de wasmachine
  • Praktisch

  Prijs tonen

 10. 10

  Trixie iglo hondenmand (40 cm) 

  • Makkelijke instap

  Prijs tonen

Koopgids: beste hondenmanden

Benieuwd wat de ene hondenmand uit bovenstaande top 10 hondenkussens beter maakt dan de andere? Laten we verder inzoomen op de verschillen tussen de diverse modellen.

1 Snoozle donut hondenmand (60 cm) 

Prijs tonen

Bied je hond veel comfort met de Snoozle donut hondenmand, gevuld met extra pluche. Dit vergroot het ligcomfort en zorgt voor de juiste ondersteuning aan het lichaam van je viervoeter. Bij de aankoop van deze Snoozle donut hondenmand heb je de keuze uit acht verschillende kleuren. Zo vind je altijd een model, dat past bij de rest van je interieur in huis. Zorg dat je voor de juiste maat kiest: in de productomschrijving van deze hondenmand vind je de maattabel. De bodem van deze hondenmand is vuil- en waterbestendig. Daarbij kun je de meeste formaten van dit hondenbed wassen in de wasmachine.

Bij de aankoop van deze Snoozle donut hondenmand heb je de keuze uit acht verschillende kleuren.

Voordelen Snoozle donut hondenmand (60 cm) 

 • Duurzaam
 • Mooi design
 • Kwaliteit

2 Dierlijk-Comfort Cordura XXL hondenmand (100 cm) 

Prijs tonen

Stimuleer een gezonde slaap van je hond met deze Dierlijk-Comfort Cordura XXL hondenmand met een breedte van 100 centimeter. Naast dit grote model, wordt het hondenbed ook in twee kleinere maten aangeboden. Je houdt het kussen makkelijk schoon, doordat deze uitneembaar is. De hoes van het kussen was je in de wasmachine. De kwalitatief goede foam waarmee het hondenbed gevuld is, helpt te voorkomen dat deze al snel een verminderde ondersteuning biedt aan het lichaam van je huisdier. Het materiaal aan de buitenzijde van de hondenmand is bestand tegen krassen, vocht en vuil.

Het materiaal aan de buitenzijde van de hondenmand is bestand tegen krassen, vocht en vuil.

Voordelen Dierlijk-Comfort Cordura XXL hondenmand (100 cm) 

 • Hoge kwaliteit
 • Duurzaam

3 PrimePlus XXL hondenmand (100 cm) 

Prijs tonen

De PrimePlus XXL hondenmand met een breedte van 100 centimeter biedt je hond een comfortabele slaapplek. Het hondenbed is gemaakt van zacht velours en uitgevoerd met stevige, opstaande randen. Dit biedt je dier op de juiste plekken ondersteuning. Je kunt het liggedeelte uit de hondenmand nemen, om deze te reinigen met een vochtige doek. Een nadeel van dit liggedeelte ten opzichte van eerdere modellen uit dit overzicht met de beste hondenmanden is het gegeven, dat je deze niet in de wasmachine kunt stoppen.

De PrimePlus XXL hondenmand met een breedte van 100 centimeter biedt je hond een comfortabele slaapplek.

Voordelen PrimePlus XXL hondenmand (100 cm) 

 • Dik materiaal

Nadelen PrimePlus XXL hondenmand (100 cm) 

 • nbsp;Niet in de wasmachine

4 PrimePlus XXL hondenkussen (100 cm) 

Prijs tonen

PrimePlus biedt naast het voorgaande model ook een XXL hondenkussen van 100 centimeter breed, zonder hoge opstaande randen. Gebruik het hondenbed zowel in huis, als in de auto en bijvoorbeeld de tuin. De hoge kwaliteit van de gebruikte materialen voorkomt een snelle slijtage aan het hondenkussen. Het kussen wordt in verschillende kleuren en formaten aangeboden. In de productomschrijving vind je terug welk formaat past bij jouw hond. Ook dit model hondenkussen kan niet gewassen worden in de wasmachine.

Ook dit model hondenkussen kan niet gewassen worden in de wasmachine.

Voordelen PrimePlus XXL hondenkussen (100 cm) 

 • Zacht materiaal

Nadelen PrimePlus XXL hondenkussen (100 cm) 

 • Niet in de wasmachine

5 All 4 Pets Supply® donut hondenmand (40 cm) 

Prijs tonen

Verminder het risico op spier- en gewrichtspijn bij je hond, door te kiezen voor deze fluffy All 4 Pets Supply® donut hondenmand. Het model is niet alleen geschikt voor een kleine hond, maar bijvoorbeeld ook voor een kat. Met een breedte van 40 centimeter behoort het hondenkussen tot de kleinere modellen. Overigens wordt deze hondenmand ook in grotere varianten aangeboden. De licht opstaande rand van de hondenmand biedt ondersteuning aan de nek en kop van je viervoeter. De mand kan periodiek gewassen worden in de wasmachine; zo blijft deze fris en gaat deze langer mee. Ook prettig: de anti-slip en lekvrije bodem.

Ook prettig: de anti-slip en lekvrije bodem.

Voordelen All 4 Pets Supply® donut hondenmand (40 cm) 

 • Wasbaar in de wasmachine
 • Slipt niet op de grond

6 Happysnoots donut hondenmand (100 cm) 

Prijs tonen

De Happysnoots donut hondenmand met een breedte van 100 centimeter is voornamelijk bedoeld voor grotere honden. Een belangrijk voordeel van deze XL hondenmand is de mogelijkheid om de hoes van het kussen af te nemen; deze kun je vervolgens wassen in de wasmachine. Na het wassen droog je de hoes in je wasdroger. Een ongeluk zit in een klein hoekje! De opstaand rand van deze donut hondenmand biedt de gewenste ondersteuning aan je hond.

De opstaand rand van deze donut hondenmand biedt de gewenste ondersteuning aan je hond.

Nadelen Happysnoots donut hondenmand (100 cm) 

 • Lage kwaliteit
 • Niet duurzaam

7 Rosewood Jumbo Cord pluche hondenmand (51 cm) 

Prijs tonen

Met de Rosewood Jumbo Cord pluche hondenmand kies je voor een zeer comfortabele slaapplek voor je hond. Het hondenkussen heeft daarbij een stijlvol ontwerp, met de buitenkant van ribstof en de combinatie van donkerbruin met beige. Het model hondenbed beschikt over een opstaande rand, om ondersteuning te bieden aan het lijf van je viervoeter tijdens diens slaap. Het geeft je dier daarnaast een gevoel van geborgenheid. De lage instap maakt deze hondenmand ook geschikt voor oudere dieren. Je kunt de mand wassen in de wasmachine.

De lage instap maakt deze hondenmand ook geschikt voor oudere dieren.

Voordelen Rosewood Jumbo Cord pluche hondenmand (51 cm) 

 • Mooie kleur

8 Benzano donkergrijze hondenmand (100 cm) 

Prijs tonen

Door voor de Benzano donkergrijze hondenmand te kiezen, hoef je niet bang te zijn dat het hondenbed misstaat in je interieur. Deze hondenmand heeft een bijzonder stijlvol ontwerp en valt goed te combineren met een modern, landelijk of industrieel interieur. De lage instap maakt het voor je hond eenvoudig om op het kussen te klimmen. Dankzij de opstaande rand aan drie zijden van deze hondenmand wordt het lijf van je hond van voldoende ondersteuning voorzien. Begint de hondenmand vuil te worden? Je ritst de hoes eenvoudig los, om deze vervolgens in de wasmachine te wassen. Het verschuiven van de Benzano hondenmand wordt tegengegaan door de anti-slip laag aan de onderzijde.

Het verschuiven van de Benzano hondenmand wordt tegengegaan door de anti-slip laag aan de onderzijde.

Voordelen Benzano donkergrijze hondenmand (100 cm) 

 • Hoge kwaliteit

Nadelen Benzano donkergrijze hondenmand (100 cm) 

 • Niet bestand tegen bijten

9 Rosewood donut pluche hondenmand (51 cm) 

Prijs tonen

Eerder werd al een model hondenmand van Rosewood aangehaald. Het merk biedt echter meerdere opties aan, zo ook dit grijze pluche hondenbed. Met een breedte van 51 centimeter is deze hondenmand voornamelijk bedoeld voor de kleine hond. De opstaande rand maakt dat je hond zich hier heerlijk in kan verstoppen; het geeft een gevoel van geborgenheid. De zachte stof biedt daarnaast veel comfort tijdens het slapen. Om het hondenbed fris te houden kun je deze eens in de zoveel tijd wassen in de wasmachine.

Om het hondenbed fris te houden kun je deze eens in de zoveel tijd wassen in de wasmachine.

Voordelen Rosewood donut pluche hondenmand (51 cm) 

 • Wasbaar in de wasmachine
 • Praktisch

10 Trixie iglo hondenmand (40 cm) 

Prijs tonen

De Trixie iglo hondenmand is het kleinste model uit dit overzicht met de beste hondenbedden. Het model is 40 centimeter breed en daarmee voornamelijk bedoeld voor de kleinste honden. Je kunt de hondenmand ook als slaapplek voor je kat aanschaffen. Het unieke model biedt je viervoeter een veilige plek, waar deze zich kan verstoppen voor een slaapje. De zachte binnenzijde biedt je dier hierbij veel comfort. Dankzij de slipvaste onderzijde van de iglo hondenmand wordt voorkomen dat deze schuift.

De zachte binnenzijde biedt je dier hierbij veel comfort.

Voordelen Trixie iglo hondenmand (40 cm) 

 • Makkelijke instap

Welke soorten hondenmanden zijn er?

Bij de aanschaf van een hondenmand kan in de basis onderscheid gemaakt worden tussen twee modellen: een hondenmand met opstaande randen en een hondenkussen zonder deze randen. Beide modellen worden in tal van verschillende soorten aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan een orthopedisch hondenkussen voor een oudere hond. Deze modellen beschikken over eigenschappen die gewrichtsklachten bij oudere viervoeters helpen te verminderen. Ook beschikken deze hondenmanden vaak over een lagere instap.

In het overzicht op deze pagina vind je onder meer de hondenmand in de vorm van een iglo; het biedt je dier een plek om zich te verstoppen. Alternatief voor zo’n iglo is het gebruik van een hondenslaapzak. De hondenslaapzak is in trek bij honden die graag onder een kleedje liggen.

Ook een hondenbank kan het overwegen waard zijn. Zoals de naam al doet vermoeden heeft dit model hondenmand de vorm van een bank. Nadeel van hondenbanken is de hoge instap. Zeker voor een oudere hond zal het niet altijd mogelijk zijn om hier gebruik van te maken.

Grote en kleine hondenkussens

Kijk bij de aankoop van een hondenmand of hondenkussen goed naar het formaat hiervan. Je wilt er zeker van zijn dat je hond met zijn of haar volledige lijf in de mand kan liggen voor een slaapje. Tegelijkertijd mag de hondenmand niet te groot zijn; het beperkt het geborgen gevoel wat een hond ervaart bij het gebruik van de mand of het hondenkussen.

Tip: in de productomschrijving van een hondenmand of hondenkussen vind je vaak terug voor welk formaat hond het model geschikt is. Hierbij wordt gekeken naar de afstand tussen de kop en staart van het dier.

Materiaal van de hondenmanden

Om de hond een zo groot mogelijk ligcomfort te kunnen bieden zijn de meeste hondenmanden voorzien van een stoffen bekleding aan de binnenzijde. Pluche en velours zijn populaire stoffen. Ook de buitenzijde is vaak gemaakt van stof, al bestaan er ook modellen van kunststof en bijvoorbeeld hout. Het voordeel van dergelijke materialen is dat je deze makkelijker schoon houdt. Tegelijkertijd staan ze vaak minder mooi in je interieur.

Voor de vulling van het hondenkussen wordt vaak gebruik gemaakt van een fiberfill vulling, polyether vlokken of EPS parelvulling. Ook het gebruik van geheugenschuim is populair. Het voordeel hiervan is onder meer dat het schim zich vormt naar het lichaam van je hond, waarna het schuim terug beweegt naar diens oorspronkelijke vorm.

Belangrijke productspecificaties om te vergelijken

In dit artikel zijn al verschillende factoren aangehaald, op basis waarvan je de diverse hondenmanden en hondenkussens met elkaar kunt vergelijken. Er zijn nog meer aspecten om rekening mee te houden bij een hondenmand kopen.

 • Wasbaarheid: bij verschillende hondenmanden wordt een los hondenkussen geleverd, waarvan de hoes los te ritsen is. Het biedt je de mogelijkheid om de hoes periodiek in de wasmachine te wassen. Let op, dit is niet altijd mogelijk! Soms kan een hoes alleen met de hand gewassen worden.

 • Water- en vuilbestendigheid: een ongeluk zit in een klein hoekje, ook voor je trouwe viervoeter. Voorkom dat het hondenkussen of de mand al snel ernstig vervuild raakt door bewust te kiezen voor een water- en vuilbestendig model.

 • Ondersteuning: de mate waarin een hondenmand ondersteuning biedt aan het lijf van je hond verschilt van model tot model. Denk aan het verschil tussen een hondenkussen met slechts licht opstaande randen en een hondenmand met een hoge rand. Bepaal welke ondersteuning jouw hond nodig heeft. Overweeg zeker bij oudere honden ook een orthopedisch hondenkussen voor een optimale ondersteuning tegen gewrichtsklachten.

 • Instap: voor oudere honden kan het lastig zijn om voortdurend over een hoge instap van de hondenmand te stappen. Sommige modellen beschikken over een lage instap; bij andere hondenmanden loopt de ondersteunende rand rondom het volledige kussen.

 • Anti-slip laag: het is sterk aan te raden om te kiezen voor een hondenmand of -kussen met een anti-slip laag aan de onderzijde. Dit helpt te voorkomen dat de hondenmand over de vloer schuift, op het moment dat je viervoeter iets te enthousiast in de hondenmand duikt.

Prijzen van hondenmanden (hoog – laag)

Voor een kwalitatief goede (L/XL) hondenmand betaal je al snel zo’n 50 tot 100 euro, afhankelijk van het formaat van het model. Kleinere modellen zijn logischerwijs iets goedkoper. De keuze voor een kwalitatief goed product biedt verschillende voordelen; denk aan het ligcomfort wat geboden wordt aan je hond, de duurzaamheid van de gebruikte materialen en de stevigheid van het kussen. Het loont zodoende om iets meer te investeren in een kussen van hoge kwaliteit.

Conclusie: zo kies je de beste hondenmand

Bij de aankoop van een hondenmand zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Maak allereerst een keuze tussen een hondenmand met en zonder opstaande rand, kijk vervolgens naar het formaat van het hondenkussen wat past bij jouw hond en houd rekening met factoren als de wasbaarheid van het kussen, de ondersteuning die geboden wordt aan je hond en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Niet onbelangrijk: houd tot slot rekening met het ontwerp van het hondenkussen. Je wilt voorkomen dat het hondenkussen je interieur te rommelig maakt.

 • Meest duurzaam

  Snoozle donut hondenmand (60 cm) 

  Prijs tonen

 • Beste keuze

  Snoozle donut hondenmand (60 cm) 

  Prijs tonen

 • Goedkoopste

  Rosewood donut pluche hondenmand (51 cm) 

  Prijs tonen

Veelgestelde vragen over hondenmanden

Hoe een hondenmand wassen?

Veel hondenmanden en hondenkussens beschikken over een los te ritsen hoes, welke op 30 of maximaal 40 graden Celsius gewassen kan worden in de wasmachine. Dit is echter niet altijd mogelijk; sommige modellen hondenmanden kunnen met een stoomapparaat of vochtige doek gereinigd worden.

Hoe vaak een hondenmand wassen?

Het wordt over het algemeen aangeraden om een hondenmand eens per week of eens per twee weken te wassen, afhankelijk van de mate van vervuiling. Dat laatste is onder meer afhankelijk van de gebruikte stoffen. Sommige materialen hebben een vocht- en vuilafstotende werking.

Hoe groot moet de hondenmand zijn?

Het is belangrijk dat het formaat van de hondenmand past bij het lijf van je hond. In de productomschrijving van een hondenkussen vind je terug voor welk formaat hond de hondenmand bedoeld is. Er wordt hierbij gemeten van de kop tot de staart van de hond.

Waar koop ik een hondenkussen?  

Een hondenkussen kopen doe je online. Belangrijk voordeel van het online bestellen van een hondenkussen is het feit, dat het aanbod hier veel groter is dan in een fysieke dierenspeciaalzaak. Zo vind je altijd een hondenkussen passend bij jouw hond.