Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Huisdier bang voor vuurwerk: dit kun je doen

Geen oud en nieuw zonder prachtige vuurwerkshow in de lucht. Om middernacht gaan we massaal naar buiten voor lichtspektakel, want laten we eerlijk zijn... zodra het vuurwerk de lucht in gaat veranderen we weer in een klein kind. Mensen zijn dol op vuurwerk, maar wie het minder waarderen zijn onze huisdieren. Bij elke knal of lichtflits schieten Boris en Simba onder de bank. Wat te doen als je huisdier bang is voor vuurwerk?

huisdier bang

Lees ook: Dit zijn de leukste cadeaus voor een crazy catlady

Oefening baart kunst

Als jouw huisdier voor het eerst oud en nieuw meemaakt, weet het beestje niet wat hem overkomt. Het is tenslotte een nieuw geluid en maakt een enorm kabaal. Oefen daarom vast een paar dagen van tevoren. Zet in huis vuurwerkgeluiden op en geef je hond wat lekkers. Begin zachtjes en zet het geluid steeds harder. Zo zal je huisdier er vast aan wennen en ziet hij dat er niet iets om bang voor te zijn. 

Troosten

Er is ons jaren vertelt dat we onze trouwe viervoeters niet mogen troosten wanneer zij angstig zijn. Iets wat je dierenhart breekt. Inmiddels weten we dat deze gedachte al is achterhaald. Door je huisdier niet te steunen wanneer hij bang is laat je hem in de steek. Door alle stresshormonen zijn dieren niet in staat om te leren, en dus kun je ook niet afleren om bang te zijn. Wanneer je je hond of kat steunt en aandacht geeft zal het gelukshormoon toenemen en het stresshormoon en de hartslag zullen dalen. Negeer je huisdier dus niet en geef hem een lekkere aai over zijn bol. Maar: overdaad schaadt.

via GIPHY

Doe normaal

Natuurlijk mag je je hond troosten, maar don't overdo it. Je huisdier pikt op als jij ook gestrest raakt en hiermee bevestig je de paniekreactie. Het is dan ook fijn voor ze dat ze in een vertrouwde omgeving zijn. Hou je huisdier dus lekker thuis en ga gedurende de dag relaxt op de bank zitten. Ook kan afleiding helpen zodat ze zich ergens anders op kunnen focussen. Een kauwstaafje voor de hond of speeltje voor de kat kan al genoeg zijn.

Veiligheid

Wanneer dieren bang zijn letten ze niet op hun omgeving. Uit blinde paniek kunnen ze zo een straat oversteken. Daarnaast moet je er niet aan denken dat je viervoeter in de buurt komt van het vuurwerk. Haal je kat dus op tijd naar binnen en laat je hond aangelijnd uit. Laat je huisdier absoluut niet naar buiten rond 12 uur. Let er ook op of je buren al ver voor oudjaarsdag vuurwerk afsteken, dan wil je je huisdier was eerder naar binnen halen. Zorg dat alle deuren en ramen gesloten zijn zodat je kat niet uit paniek naar buiten kan rennen. Zo zullen de knallen ook minder doordreunen. 

via GIPHY

Gordijnen dicht

In deze koude maand is het misschien lekkerder om binnen uit het raam naar het vuurwerk te kijken, maar voor je huisdier kan dat meer stress opleveren. Niet alleen het geluid, maar ook de felle lichtflitsen en de geur van vuurwerk kan dieren angst aanjagen. Zorg daarom dat ze zo min mogelijk zien, horen en ruiken. Zet bijvoorbeeld de TV of de radio wat harder zodat ze de knallen minder goed horen.

Onze huisdieren zijn net onze kinderen en we zullen er dan ook alles aan doen om hun de jaarwisseling zo goed mogelijk door te loodsen. Word niet boos op je huisdier wanneer hij bang is maar geef hem de aandacht die hij nodig heeft. Wordt de angst alleen maar erger of is het zo erg dat je huisdier zichzelf bezeert? Vraag dan om advies bij de dierenarts. Let ook op dat je je geliefde huisdier niet te veel verwent met lekkers. Anders moet je op 1 januari samen met je huisdier op dieet. 

Lees ook: Wat moet je doen als je hond verlatingsangst heeft?