Huisdier bang voor vuurwerk: dit kun je doen

Vrije tijd door Chloe

Geen oud en nieuw zonder prachtige vuurwerkshow in de lucht. Om middernacht gaan we massaal naar buiten voor het lichtspektakel... behalve dit jaar dan. Officieel mag het allemaal niet en hoewel iedereen een verschillende mening heeft, is een ding zeker: onze viervoeters zouden een jaartje zonder geknal enorm waarderen. Helaas zullen er waarschijnlijk genoeg mensen zijn die zich er niet aan houden en toch vuurwerk afsteken. Met deze tips kun jij je huisdier dit jaar troosten als er toch nog vuurwerk wordt afgestoken.

huisdier bang

Lees ook: Dit zijn de populairste huisdieren van Nederland

Oefening baart kunst

Als jouw huisdier voor het eerst oud en nieuw meemaakt, weet het beestje niet wat hem overkomt. Het is tenslotte een nieuw geluid en maakt een enorm kabaal. Oefen daarom vast een paar dagen van tevoren. Zet in huis vuurwerkgeluiden op en geef je hond wat lekkers. Begin zachtjes en zet het geluid steeds harder. Zo zal je huisdier er vast aan wennen en ziet hij dat er niet iets is om bang voor te zijn. 

Troosten

Er is ons jarenlang verteld dat we onze trouwe viervoeters niet mogen troosten wanneer zij angstig zijn. Dat breekt je dierenhart, vooral wanneer je trouwe maatje in een hoekje zit te bibberen van angst. Moet je 'm dan maar gewoon laten zitten en negeren? Nee, zeker niet! Inmiddels weten we dat hier niets van waar is. Door je huisdier niet te steunen wanneer hij bang is, laat je hem in de steek. Door alle stresshormonen zijn dieren niet in staat om te leren, en dus kun je ook niet afleren om bang te zijn. Wanneer je je hond of kat steunt en aandacht geeft, zal het gelukshormoon toenemen en het stresshormoon en de hartslag zullen dalen. Negeer je huisdier dus niet en geef hem een lekkere aai over zijn bol. Maar: overdaad schaadt.

via GIPHY

Doe gewoon zoals normaal

Natuurlijk mag je je hond troosten, maar don't overdo it. Je huisdier pikt het op als jij ook gestrest raakt en hiermee bevestig je de paniekreactie. Het is dan ook fijn voor ze dat ze in een vertrouwde omgeving zijn. Houd je huisdier dus lekker thuis en ga gedurende de dag relaxt op de bank zitten. Ook kan afleiding helpen zodat ze zich ergens anders op kunnen focussen. Een kauwstaafje voor de hond of speeltje voor de kat kan al genoeg zijn.

Veiligheid

Wanneer dieren bang zijn letten ze niet op hun omgeving. Uit blinde paniek kunnen ze zo een straat oversteken. Daarnaast moet je er niet aan denken dat je viervoeter in de buurt komt van het vuurwerk. Haal je kat dus op tijd naar binnen en laat je hond aangelijnd uit. Laat je huisdier absoluut niet naar buiten rond middernacht. Let er ook op of je buren al ver voor oudjaarsdag vuurwerk afsteken, dan wil je je huisdier wat eerder naar binnen brengen. Zorg dat alle deuren en ramen gesloten zijn zodat je kat niet uit paniek naar buiten kan rennen. Zo zullen de knallen ook minder doordreunen. 

via GIPHY

Gordijnen dicht

In deze koude maand is het misschien lekkerder om binnen uit het raam naar het vuurwerk te kijken, maar voor je huisdier kan dat meer stress opleveren. Niet alleen het geluid, maar ook de felle lichtflitsen en de geur van vuurwerk kan dieren angst aanjagen. Zorg daarom dat ze zo min mogelijk zien, horen en ruiken. Zet bijvoorbeeld de TV of de radio wat harder zodat ze de knallen minder goed horen.

Kinderen

Onze huisdieren zijn net onze kinderen en we zullen er dan ook alles aan doen om ze die ene beruchte nacht zo goed mogelijk door te loodsen. Word niet boos op je huisdier wanneer hij bang is maar geef hem de aandacht die hij nodig heeft. Wordt de angst alleen maar erger of is het zo erg dat je huisdier zichzelf bezeert? Kijk dan verder of er andere mogelijkheden zijn om je huisdier te kalmeren. Er zijn bijvoorbeeld pilletjes verkrijgbaar die je kat rustig maken, waardoor de jaarwisseling een stuk gemoedelijker verloopt. Maar onthoud wel: ga nooit zelf experimenteren en vraag altijd om het advies van de huisarts.

Lees ook: Dit zijn ze! De populairste hondennamen van 2020