Dit is waarom je kat altijd op je spullen gaat liggen

Lifestyle door Annelot

Is het jou wel eens opgevallen? Katten gaan vaak op de gekste plekken in huis te liggen. Op het toetsenbord van je laptop, een opengeslagen boek of in een lade vol met kleding… Het lijkt niet uit te maken wat het precies is, als het maar van jou is. Hun eigen mandje raken ze meestal met geen poot aan. Maar het blijkt dat onze pluizige vriendjes ons hiermee niet expres aan het plagen zijn. Er zijn verschillende redenen waarom ze op onze spullen gaan liggen.

Lees ook: Wat je favoriete kattenras over je persoonlijkheid zegt

1. Ze zijn territoriaal

Vergeet niet dat katten niet altijd huiskatten zijn geweest. Er was een tijd dat ze in de jungle leefden en hun territorium moesten beschermen. Het liggen op jouw spullen is een manier om hun eigen plekje te claimen. En hoe hoger, hoe beter, aangezien dat in het wild veiliger was. Ook wrijven ze vaak hun kop en poten tegen de spullen aan om zo hun geur (feromonen) over te brengen.

2. Ze willen aandacht

Katten zijn heel goed in het lezen van onze lichaamstaal en weten dat ze aandacht zullen krijgen als ze in de weg zitten. Hoe irritant het ook is, je aait vaak toch even. Negatieve aandacht is ook aandacht.

3.  Ze weten wat belangrijk voor je is

Het valt je misschien niet op, maar katten zijn stiekem behoorlijk kieskeurig. Ze gaan niet op álles liggen, maar kiezen de spullen uit, waar jij mee bezig bent. Zoals het boek dat je aan het lezen bent. Dit komt omdat katten hun baasje zien als het dominerende wezen in huis, dat hen beschermd. Ze voelen zich veiliger als ze ergens liggen waar de geur van hun baasje op zit, zoals boeken en laptops. Dat is niet moeilijk voor ze, aangezien ze zijn uitgerust met 200 miljoen geurreceptoren in hun kleine neusjes waarmee ze 14 keer beter kunnen ruiken dan wij.

4. Ze proberen warm te blijven

De laatste reden is warmte. Je kat heeft een lichaamstemperatuur van 38.9°C. Om warm te blijven maken ze graag aanspraak op alles wat jij net hebt gebruikt en waar dus nog wat warmte vanaf komt.

Lees ook: Je boekt nu bij HEMA een weekend Disneyland voor een heel fijn prijsje