Onderzoek: je kat houdt meer van je dan je denkt

Vrije tijd door Chloe

Als jij zelf een kat hebt dan is er natuurlijk geen discussie over mogelijk: je kat houdt van jou. De liefde tussen jou en je kat in onvoorwaardelijk. Toch is de discussie al jaren gaande: houden katten wel echt van ons of beelden we ons dit alleen maar in? Goed nieuws voor alle kattenbaasjes: uit onderzoek blijkt dat katten wel degelijk van ons houden.

kat houdt van jeLees ook: Hond of kat: wie houdt er meer van hun baasje?

Het onderzoek

Een onderzoek van Oregon State University laat zien dat katten meer aan ons gehecht zijn dan vaak wordt gedacht. Aan het onderzoek deden 70 kittens en hun baasjes mee. Alle kittens waren tussen de drie en de acht maanden oud. Ze werden samen met hun baasje in een voor hun onbekende ruimte geplaatst. Vervolgens moesten de eigenaren voor 2 minuten de ruimte verlaten en hierna terugkeren.

En wat bleek? Op het moment dat de katten alleen waren was het stressniveau bij 60 procent veel hoger. Wanneer de eigenaren terugkeerde werd het stressniveau van de kittens weer lager. Ook zochten de beestjes contact met hun baasje. De onderzoekers vergelijken het gedrag van de kittens met dat van kinderen en honden. Twee jaar later is het onderzoek nogmaals uitgevoerd, alleen dan met volwassen katten. Ook hier kwamen dezelfde onderzoeksresultaten naar boven. 

via GIPHY

De ene kat is de ander niet

Toch was 30 procent van de kittens nog even gestrest bij de terugkeer van hun baasje, als wanneer ze alleen waren. Niet iedere kat is dus even gehecht aan z’n baasje, maar het grootste deel gelukkig wel. De katten werden opgedeeld in verschillende categorieën op basis van hun aanhankelijkheid. Maar liefst 65 procent van de kittens viel in de categorie ‘behoorlijk aanhankelijk’. Meer dan de helft dus!

Wat de rest van de wereld ook zegt, als katteneigenaar maakt het ook allemaal niet uit. Wij zijn er toch wel van overtuigd dat onze kattenkindjes net zo gek zijn op ons als wij op hen. 

Lees ook: Een ode aan de zwarte kat: zo bijzonder zijn ze