Hond of kat: wie houdt er meer van hun baasje?

Vrije tijd door Michelle Bakker

Vergeet ras, land van afkomst, geloofsovertuiging. De mensheid is op te delen in simpelweg twee soorten: kattenmensen en hondenmensen. En ook al komt er geen lijflijke oorlog aan te pas, al sinds jaar en dag woekert er een stille strijd tussen beide kampen. Want welk huisdier is nu daadwerkelijk het leukste? Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar er is nu wel onderzoek gedaan naar welk van de twee het meeste in staat is van z'n baasje te houden. 

Houden honden of katten meer van hun baasje?

Speeksel

Een team van onderzoekers zocht uit het honden meer in staat zijn van mensen te houden of katten. Dit deden ze door te meten hoeveel oxytocine, oftewel het 'liefdeshormoon', er vrij komt wanneer ze in contact zijn met hun baasjes. Tien minuten voor speeltijd werd gemeten hoeveel van dit hormoon zich in het speeksel bevond en vlak na het spelen werd dit nogmaals opgemeten. 

Hond vs. kat

Voorheen was al eens door dezelfde methode gebleken dat honden daadwerkelijk van hun baasjes houden, maar dit was nooit bij katten onderzocht. Wat blijkt? Als een hond met z'n baasje heeft gespeeld stijgt hun oxytocine met 57,2%. En als katten dat doen? Dan stijgt hun oxytocinelevel met... 12%. Tja, wel duidelijk wie er meer om hun baasje geven dus. Maaaaar, de onderzoekers zijn allang blij dat katten überhaupt iets van liefde kunnen voelen voor hun baasjes. Mi-au. 

Lees ook: Dit zijn de 10 duurste kattenrassen ter wereld