Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Dit zijn de populairste huisdieren van Nederland

Een diertje in huis om je gezelschap te houden, vooral in deze - soms - eenzame tijd is dat fijn. Je bent lang niet de enige. Schrik niet: in ons land wonen ruim 33 miljoen huisdieren. Wat denk jij dat het meest geliefde huisdier van Nederland is? Spoiler: het is niet de kat of hond!

populairste huisdieren

10. Reptielen en amfibieën

Het zijn geen knuffelbeesten, maar voor veel mensen daarom niet minder leuk om als huisdier te houden. In Nederland worden er zo'n 250.000 reptielen en amfibieën gehouden als huisdier. Denk aan schildpadden, slangen en hagedissen.

9. Knaagdieren

Wie is er niet opgegroeid met een hamster of cavia in huis? De knaagdieren zijn ideaal als er geen ruimte is voor een kat of hond. Mocht je je knaagdiertje meer beweegruimte gunnen, dan kun je een loopbal voor het diertje kopen. In Nederland wonen er 600.000 knaagdieren bij mensen thuis.

8. Duiven

Je leest het goed! Er zijn meer mensen met duiven dan met knaagdieren in Nederland. Dan hebben we het natuurlijk niet over die 'vliegende ratten' die je vindt op de Dam in Amsterdam, maar postduiven, sierduiven of volièreduiven. In Nederland worden er 900.000 duiven gehouden. 

7. Konijnen

Inderaad, een konijn is geen knaagdier! Met 1 miljoen Nederlandse huiskonijnen, is een fluffy bunny is een geliefd huisdier. Zindelijk en knuffeleriger dan een cavia of hamster. 

6. Kippen

Nederlands zijn ook dol op kippen. De vrolijke dames vind je steeds vaker in de tuin. Er zijn 1,3 miljoen kippen in Nederland - de pluimveehouderij niet meegerekend uiteraard. Wij snappen het wel. Je krijgt elke dag verse eieren, dat is toch fantastisch?!

5. Honden

Een trouwe viervoeter aan je zijde, dat wil toch iedereen? Ongeveer 35 procent van de Nederlandse huishouden heeft een Bello of Luna in huis. Samen lekker ravotten met honden speelgoed, knuffelen op de bank of lekker uitwaaien over het strand. Een hond is je BFF

4. Vogels

Fiet fieuw! In Nederlandse huishoudens vliegen er ruim 3 miljoen kanariepietjes, papegaaien en parkieten rond. Meestal zitten er meerdere in één kooitje. Als je overweegt een vogel te nemen, weet dan dat parkieten wel 15 jaar kunnen worden. Papegaaien kunnen zelfs 50 jaar oud worden!

3. Katten

What’s new pussycat? Katten zijn immens populaire beesten. Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een kat (49%), in totaal 3.9 miljoen. Wij snappen het wel. Het is nooit saai met een kat. Het ene moment zijn ze in diepe slaap en het andere moment zetten ze het hele huis op stelten. Wil je graag een kat, maar maak je je zorgen over je bank? Met een krabpaal blijven je meubels gespaard.

2. Vijvervissen

Je hoeft ze niet uit te laten, geen bakken te verschonen en ze zijn mooi om naar te kijken. Vissen zijn megapopulair in Nederland. Per vijver gaan er meerder vissen in, dus het is ook geen wonder dat Nederland 8,5 miljoen vijvervissen telt.

1. Aquariumvissen

Wie liefhebber is van de onderwaterwereld en genoeg ruimte in huis heeft, kiest voor een aquarium met mooie vissen. Ook hier geldt weer dat er veel vissen in één tank gaan, daarom ligt het aantal aquariumvissen in Nederland zo hoog: 9,4 miljoen vissen. Het verdient de glibberige beesten de eerste plek op in de top 10 meest populaire huisdieren. 

 

Lees ook: 10 kerstcadeaus voor een cat mom