9 Manieren om te ontspannen na een drukke werkweek

Vrije tijd door Djamila

Naarmate de week vordert komt je hoofd vaak steeds voller te zitten met allerlei dingen die je moet regelen en doen. Dingen die te maken hebben met je werk, huishoudelijke taken of kinderen. Daar kun je onbewust of bewust stress van krijgen. In dit artikel geven je een aantal tips om te ontspannen na een drukke werkweek.

Waarom is ontspannen belangrijk?

Sommige mensen voelen het gelijk, ze worden geïrriteerd of kunnen ‘s avonds moeilijk in slaap komen. Anderen hebben niet door dat ze stress hebben, maar ongemerkt hebben ze er toch last van. Ze krijgen bijvoorbeeld last van lichamelijke klachten. Staat je boog continu gespannen dan breekt dat je uiteindelijk op. Je krijgt te maken met een burn-out of krijgt last van lichamelijke klachten. Op tijd ontspannen is daarom erg belangrijk. Zowel voor je mentale als fysieke gezondheid. Hieronder lees je wat je kunt doen om te ontspannen.

1. Mediteren

Meditatie is een effectieve manier om je geest te kalmeren en te ontspannen. Het kan je hartslag en de bloeddruk verlagen en je mentale gesteldheid verbeteren. Er zijn veel verschillende soorten meditatie, dus het kan handig zijn om te experimenteren met verschillende technieken om te zien welke het beste werkt voor jou.

2. Yoga

Ook yoga is een prima manier om te ontspannen. Yoga combineert fysieke beweging met meditatie en ademhalingsoefeningen om je geest en het lichaam te ontspannen. Yoga is niet alleen ontspannend, maar kan ook helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit, kracht en balans van je lichaam.

3. Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen bij het verminderen van stress. Door ademhalingsoefeningen te doen trekt de spanning weg uit je lichaam, waardoor ook je geest zich beter kan ontspannen. Er zijn verschillende technieken, zoals diepe buikademhaling, die kunnen helpen bij het reguleren van de ademhaling en het verminderen van angst.

4. Wandelen in de natuur

Wandelen in de natuur kan een rustgevende en ontspannende werking hebben op je lichaam en geest. Door lekker het bos in te gaan, te wandelen langs het strand of op de heide kun je je hoofd helemaal leeg maken. Beweging helpt om je geest te kalmeren en te ontspannen. Laat je telefoon thuis en neem je omgeving in je op. Wat zie je? Wat hoor je? Wandelen draagt bij aan je algehele gezondheid en het welzijn. Heb je stress? Doe je wandelschoenen aan en maak een stevige wandeling.

5. Kleuren

Bij kleuren denk je misschien aan een typische kinderactiviteit, maar niets is minder waar. Er zijn allerlei leuke kleurboeken voor volwassenen. Wist je dat kleuren erg goed voor je is? Doordat je al je aandacht focust op het kleuren word je rustig en het stimuleert je creativiteit. Heb jij al ontdekt hoe leuk kleuren is?

6. Lezen

Lezen is een geweldige manier om te ontspannen en te ontsnappen aan de dagelijkse stress. Het kan ook helpen om de geest te ontwikkelen en de verbeelding te stimuleren. Lezen maakt je creatief, het verruimt ons denken en leert ons om anderen beter te begrijpen. Ga je op in een verhaal dan vergeet je vaak de wereld om je heen en dat is nu net de bedoeling als je wilt ontspannen. 

7. Muziek

Het luisteren naar muziek kan helpen bij het kalmeren van je geest en het verminderen van stress. Door je favoriete muziek te luisteren, ontspan je en voel je je beter. Wat de beste muziek is om op te ontspannen is voor iedereen anders. 

8. Creatieve activiteiten

Creatieve activiteiten zoals schilderen, tekenen, schrijven of knutselen kunnen helpen bij het ontspannen en het stimuleren van je creativiteit en je verbeelding. Daarnaast kun je er je emoties in kwijt. Deze vormen van creatieve activiteiten zorgen er ook voor dat je sneller voldoening en vreugde ervaart. 

9. Massage

Ook een massage kan helpen om te ontspannen. Een van de beste manieren om te ontspannen is een full-body massage. Heb je daar geen tijd voor dan kun je ook kiezen voor een alternatief dat je zelf kunt uitvoeren. Sluit je ogen en masseer met je duimen je wenkbrauwen. Masseer ook met je vingers je schouders en nek. Dit kan helpen om de spanning in je schouders te verminderen als je te lang achter je bureau hebt gezeten.