Waarom een drinkfontein beter is voor je kat (en voor jou)

Vrije tijd door Jennifer

Gooi het drinkbakje van je kat uit huis! Een drinkfontein is een veel betere optie. Deze eenmalige aankoop kan je een hoop tijd en water schelen. Dus een win-winsituatie voor jou én je kat.

kat drinkfontein

Lees ook: De beste plek voor het voerbakje van je kat

Moeite met drinken

Een kat moet dagelijks gemiddeld 200 ml water drinken. Een tekort aan water bij katten kan bijvoorbeeld leiden tot nierstenen en nieraandoeningen. Alleen hebben katten helaas niet dat instinct om genoeg te drinken. Dit terwijl huiskatten júist het kraanwater nodig hebben, omdat ze veel minder prooien vangen dan wilde katten. En laat zo’n prooi nou veel vocht bevatten. Een muis bijvoorbeeld bestaat tot wel 70 procent uit water. Met een drinkfontein kan je ze helpen om gemakkelijker vocht binnen te krijgen.

Stromend water

Net als bij mensen is het ook voor katten heel belangrijk om genoeg water te drinken. Water beschermt onze pluizige vriendjes tegen diverse aandoeningen in de nieren en urineweg. Het stromende water van een fontein is voor katten aantrekkelijker dan stilstaand water. Maar de drinkfontein heeft meer voordelen.

Geen drinkbakjes

Veel mensen gebruiken drinkbakjes om water in te doen, maar wist je dat katten het heel moeilijk vinden om te zien hoeveel water erin zit? Wanneer je gebruikmaakt van een drinkfontein, horen ze met hun scherpe oortjes direct het stromende water. Zo weten ze meteen dat er water in de buurt is.

Stilstaand water onveilig

Daarnaast kan stilstaand water katten een onveilig gevoel geven. In de natuur is rustig water een broeinest voor vervelende bacteriën, waardoor het beestje hevig ziek kan worden. Stromend water is in hun ogen veel veiliger. Het water blijft ook fris door een filter. Dit vangt haren en het kwijl van een kat op, waardoor het het water niet vervuilt.

Gevoelige snorharen

Tot slot kan een te diep drinkbakje ervoor zorgen dat een kat gestrest raakt. Katten hebben zeer gevoelige snorharen, die je kat informatie geven over de ruimte om zich heen. Een kat kan gestrest raken wanneer de snorhaartjes zonder goede reden worden aangeraakt, bijvoorbeeld tijdens het eten of drinken. Een drinkfontein is zo ontworpen dat de snorharen niet worden aangeraakt en een kat relaxt water kan drinken. En jij heb een relaxter leven, doordat je nu veel minder vaak het water hoeft bij te vullen!

@bambidiary

What are you waiting for? #cat #kitten #cool #catsoftiktok #fypシ #cattiktok #viral

♬ Kitten - Source of Sound

Lees ook: 'Goeiemorgen Simba!' Rare dingen die kattenvrouwtjes doen