Dit is waarom je kat graag aan je haren likt

Wonen door Chloe

Krijg jij ook regelmatig een kattentong in je haren? Katten zijn schone dieren en wassen zichzelf dan ook uitgebreid. Maar soms wordt ook je kapsel even flink onder handen genomen. Is dit een hint van je kat dat het tijd is om onder de douche te springen of is het toch wat anders? Wij zochten het voor je uit.

kat haar liktLees ook: Van Katy Purry tot Escobar: dit zijn de 36 gekste kattennamen 

Katten en opvoeding

Al op jonge leeftijd beginnen katten niet alleen zichzelf, maar ook elkaar te wassen. Dit leren ze al van hun moeder, die hun de eerste weken nog schoonwast. En dat is niet alleen omdat ze gewassen moeten worden, maar ook om te laten zien dat ze zich prettig bij elkaar voelen. Wanneer een katten elkaar wassen voelen ze zich veilig bij elkaar en proberen ze zo een band met elkaar de creëren.  

Waarom je kat jouw haar likt

Met deze kennis is het dus helemaal niet gek dat ook jij af en toe een flinke wasbeurt krijgt van je kat. Wetenschappers hebben het nog niet kunnen bewijzen, maar het is erg aannemelijk dat het sociale gedrag van de kat ook doorwerkt op hun baasjes. Hoewel je er misschien dus helemaal niet op zit te wachten, willen ze zo hun waardering uiten en geven ze een teken van genegenheid. Hoe lief? Het beste wat je kan doen is ze lekker aaien om zo je waardering naar je kat te uiten.

Stress

Katten zijn erg gevoelig voor stress. Een kleine verandering in huis kan zorgen voor een grote verandering in hun gedrag. Het likken van je haar is er hier één van. Wanneer je merkt dat je kat dit dus ineens veel vaker doet kan dit duiden op stress. Dan is het verstandig om te achterhalen waar deze stress vandaan komt. Een kat kan namelijk niet goed omgaan met stress. Niet fijn voor jou en zeker niet voor het beestje.

Beeld: Unsplash

Lees ook: Sloopt je kat je planten? Zo los je dat op