Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Hoe gevaarlijk is een dagje zonnen?

Aangezien deze zomer letterlijk en figuurlijk in het water valt, proberen we ieder straaltje zon mee te pakken om zo toch nog een kleurtje te krijgen. Maar we weten allemaal dat de zon niet bepaald gezond is. Maar hoe gevaarlijk is het nou echt om een dagje in de zon te liggen?

gevaarlijk zonnenLees ook: Te handig: deze zonnebrand breng je een stuk makkelijker aan over je make-up

UV-straling

Bruin worden is natuurlijk hartstikke leuk, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Niet alleen beschadigt de zon je huid, maar de UV-straling kan zelfs huidkanker veroorzaken. Dit komt omdat dit zorgt voor mutaties in je DNA, en dat kan als gevolg kanker veroorzaken. Goed insmeren is dus enorm belangrijk om jezelf te beschermen tegen deze straling. En wie denkt er met een factor 10 vanaf te komen heeft het verkeerd gedacht. Factor 30 is wat je minimaal nodig hebt tijdens een dagje zonnen om jezelf goed te beschermen. Dat je er minder bruin van wordt, dat is een fabeltje. Gewoon smeren dus. 

Hoe vaak moet je jezelf insmeren?

Als je de hele dag in de volle zon zit dan is alleen ’s morgens even insmeren niet voldoende. Dit moet je blijven herhalen gedurende de dag. Het beste is om je iedere twee uur opnieuw in te smeren. En ga je het water in? Smeer je dan nog maar een keertje extra in. Daarbij is het ook afhankelijk van je huid. Als jij snel verbrand of last krijgt van huidproblemen in de zon, dan is een keertje extra smeren alleen maar goed.

De zon is niet alleen maar slecht

Hoewel je met een dagje zonnen dus wel moet oppassen, is de zon zeker niet alleen maar slecht voor ons. Sterker nog, er zitten ook gezondheidsvoordelen aan de zon. Door de zon maak je bijvoorbeeld vitamine D aan. Dat heeft als voordeel dat het goed is voor de botten, maar er zit nog een groter gezondheidsvoordeel aan. Het zou namelijk beschermen tegen verschillende ziektes en zelfs bepaalde vormen van kanker. Ook kan zonlicht je beschermen tegen depressie, een hoge bloeddruk en zelfs hartaanvallen. Een dagje zonnen kan dus prima, maar zoek regelmatig de schaduw op en smeer je goed in.

Lees ook: Stranddagje? De beste verstopplekken voor je waardevolle spullen