Praten met de kapper: zo voorkom je awkward stiltes

Haar door Jeanine

Een halfuur tot een uur helemaal niets hoeven te doen terwijl iemand met je haar bezig is, heerlijk! Een kappersafspraak kan zó relaxing zijn. Het enige nadeel is toch wel de small talk als je eenmaal in die stoel zit. Wil je die ongemakkelijke stiltes voorkomen? Met deze tips houd jij het gesprek gaande (of kap je het juist af).

Lees ook: Met deze tips groeit je haar sneller

Awkward stiltes

Als je altijd dezelfde, sociale kapper hebt, dan kan zo’n afspraak best leuk zijn. Je praat elkaar bij en met een beetje geluk weet je kapper nog wat er ongeveer gaande is in jouw leven. Heb je steeds een andere kapper of komen jullie niet verder dan de koetjes en kalfjes? Dan vallen er al gauw awkward stiltes – en dan duurt zo’n afspraak opeens heel lang.

Moment voor jezelf

Zie jij een kappersafspraak echt als een moment voor jezelf? Dan is het heel begrijpelijk als je geen zin hebt om een (half)uur lang te praten. Je kapper is echt wel wat gewend, dus geef het gewoon eerlijk aan. Je kunt natuurlijk gewoon je boek of tijdschrift erbij pakken, dat brengt de boodschap ook over. Toch is het wel zo netjes om even aan te geven. ‘Ik heb lekker m’n boek meegenomen, even een momentje voor mezelf!’ Je kunt natuurlijk ook eerlijk zijn en zeggen dat je even een momentje voor jezelf wilt. Zo simpel kan het zijn.

Vraag ook eens iets aan je kapper

Ik heb zelf het geluk dat ik een vaste kapper heb die ook werkelijk een gesprek gaande kan houden, maar die luxe heb je helaas niet overal. Het is meestal de kapper die jou van alles vraagt, dus kaats de bal ook eens terug.  Het is vrij simpel, maar het werkt altijd. Toch leuk als je ook eens iets over je kapper te weten komt.

Houd vast aan één goed verhaal

Deze tip werkt eigenlijk alleen als je altijd een andere kapper hebt (of niet zo vaak naar je vaste kapper gaat). Heb je een keer iets gaafs, bizars of heel grappigs meegemaakt? Dan kun je dat verhaal prima hergebruiken tijdens je kappersbeurt. Je kunt natuurlijk ook het verhaal van een vriend(in) overnemen of eentje online zoeken. Jij hebt gespreksstof en je kapper heeft weer iets leuks om naar te luisteren.

Bedenk van tevoren een onderwerp

Als je tijdens het moment suprême écht niet weet wat je moet zeggen, kun je ook van tevoren iets bedenken. Stel bijvoorbeeld eens één van deze vragen.

10 vragen die je kunt stellen

  1. Het was zulk mooi weer dit weekend, heb jij nog iets leuks gedaan?
  2. Heb jij al vakantieplannen gemaakt of blijf je deze zomer thuis?
  3. Ik wil mijn haar eigenlijk in een andere kleur verven. Wat raad jij aan?
  4. Die curtain bangs hè, ik krijg ze nooit goed gestijld. Heb je tips?
  5. Ik wil glanzend/minder pluizig/voller haar. Welke producten kun je mij aanraden?
  6. Hoe zijn jullie de lockdown eigenlijk doorgekomen?
  7. Heb je veel verknipte kapsels gezien na de lockdown?
  8. Krijg je wel eens pijn in je vingers van al dat geknip?
  9. Knip je je eigen haar of laat je dat door een collega doen?
  10. Heb je wel eens iemands haar verpest?

Lees ook: Haarverf van de drogist: zo krijg je wél een mooi resultaat