Beauty / Haar
Haar

5 x dit gebeurt er wanneer je stopt met haren wassen

De ‘no poo’-beweging lijkt in de afgelopen jaren flink aan populariteit te hebben gewonnen. Poo, voor de duidelijkheid, staat in dit geval voor shampoo en no poo houdt dus zo goed als in dat je compleet stopt met je haren te wassen met traditionele shampoo. Kies je er inderdaad voor stukken minder of zelfs helemaal geen shampoo meer te gebruiken? Bereid je dan voor: deze vijf dingen gaan sowieso gebeuren als je stopt met shampoo. 

1. Je hoofd begint pijn te doen

Deze klacht is vaak gehoord wanneer er compleet gestopt wordt met shampoo. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo zou het kunnen dat de ophoping van bacteriën leidt tot ontstekingen. Wanneer je niet wast, zal je hoofd ook minder gemasseerd worden, hierdoor kunnen haarzakjes verstopt raken met vuil. Nog een simpele reden die voor pijntjes kan zorgen: je krijgt ongetwijfeld vetter haar wat je soms wilt verbergen. De beste manier om dat te doen is je haar omhoog dragen, wat voor haarpijn kan zorgen. Het advies is duidelijk: wanneer je pijn begint te krijgen… is het toch echt tijd om even te wassen.

2. Je schedel gaat jeuken

Met teveel haarproducten of -olie in je haar, gaat je schedel op den duur jeuken. De talg dat in je haarzakje blijft zitten wanneer je het niet wast, kan ook voor een jeukend gevoeld zorgen. 

3. Je haar wordt grover

Wanneer je dik haar hebt, zul je merken dat de structuur van je haar wat grover wordt doordat het vuil en vet van je schedel gaat ophopen. Dun en fijn haar daarentegen zal platter worden doordat olie het haar zwaarder maakt. Een beetje droogshampoo kan helpen, maar teveel achter elkaar is dan weer niet zo’n goed plan. Nee? Nee. Lees maar verder.

4. Je haar borstelen wordt moeilijker

Te vaak droogshampoo achter elkaar kun je dus beter laten. Wanneer deze lagen zich ophopen en gaan mengen met je natuurlijke huidvetten en vuil kan het een plakkerige bedoening worden (yum!), wat het borstelen niet echt makkelijk maakt.

5. Je kunt een beetje last krijgen van acne

Wanneer je je haar regelmatig wast met shampoo ontdoe je het niet alleen van vuil, maar worden de natuurlijke oliën en huidvetten ook weggepoetst. Geen man overboord, want je huid maakt dat dan gewoon weer aan. Maar wanneer je stopt met wassen, blijft je huid nog wél even doorgaan met het aanmaken hiervan. Gevolg? Een vettige huid, en wellicht dus ook meer last van acne. Geef het wat tijd, je huid went hier namelijk vanzelf aan en het vettige zal vanzelf minder worden.

Lees ook: Heftig: Hilde (42) heeft Alopecia: “Binnen zes weken verloor ik al mijn haar”