Permanent krullen: hoe werkt dat?

Haar door Kristie

Permanent krullen? Nee, je oma is heus niet de enige die met behulp van de kapper haar haar in de krul houdt. Sommige vrouwen met steil haar zouden ook weleens willen weten hoe het voelt om een volle bos krullen op hun hoofd te hebben. Waarom niet eens permanent krullen?

permanente krullen

 
 

En als het even kan, blijven krullen na het permanent krullen ook wat langer zitten dan vijf seconden. Zodat ze niet na één avondje uit alweer als sneeuw voor de zon zijn verdwenen, en je slappe steile haar weer voor je neus hangt. Er lopen namelijk veel meer vrouwen rond (naast je oma) die geen natuurlijke krullen hebben. En ja, waarom ook eigenlijk niet?

Van stijl naar krul

Permanent krullen. Het woord zegt het al: je krullen zijn permanent, want de structuur van je haar wordt blijvend veranderd. Omgekeerd kan trouwens ook: van krullen naar stijl haar (zonder stijltang, natuurlijk). Maar hoe kun je nou opeens permanente krullen krijgen die ook nog ‘ns blijven zitten? Nou, een permanentje zetten is niet voor niks best ingrijpend voor je haar. Het is namelijk een chemische behandeling. Wel worden er eerst krulspelden of een ander soort hulpmiddel in je haar gedaan. Deze bepalen dan de hoeveelheid en de dikte van je krullen. Vervolgens komt het chemische gedeelte: er wordt een permanentvloeistof in je haar aangebracht. Hoe lang dit moet blijven zitten, is afhankelijk van je haarstructuur. Daarnaast kan de werkzaamheid van de vloeistof ook nog afhankelijk zijn van andere factoren, zoals de menopauze, zwangerschap, het gebruik van verdovende middelen en bijvoorbeeld medicijnen.

Bij de kapsalon

Het snelst en makkelijkst is natuurlijk om een afspraak bij je kapper te maken. Kun je meteen vragen of permanent krullen je überhaupt wel zullen staan, én krijg je meteen goed advies. Daarnaast kun je kiezen of je hele kleine krulletjes wilt of juist dikke, golvende krullen. Hierdoor verschillen de prijzen van een permanentje ook nog weleens. Voor wat grover permanent krullen ben je gemiddeld tussen de € 30 en € 50 kwijt. Maar wil je een wat steviger permanent, krullen die dus iets kleiner zijn, dan ben je al gauw € 70 kwijt. Ook dit verschilt weer heel erg per kapsalon en is erg afhankelijk van het soort haar dat je hebt. Met korter haar kun je het beste gaan voor een grof permanent. Krullen brengen wat leven in de brouwerij!

permanent krullen

Lees ook: Curly girl methode: wat is het en hoe doe je het?

Zelf permanente krullen zetten

Tegenwoordig kun je eigenlijk alles ook zelf doen. Zo ook permanent krullen. Je kunt namelijk setjes kopen waarbij je zelf met je haar aan de slag gaat. En dat kappersadvies heb je helemaal niet nodig, je hebt al zó vaak slapeloze nachten gehad omdat je krulspelden in je hoofd prikten. Maar wel met resultaat: die volle bos krullend haar stond je prachtig! Dus wil je meer. Koop dan krulspelden in een maat waarvan je denkt dat ze bij je passen. Wil je losse, nonchalante lokken? Koop dan grote krulspelden en wikkel ze losjes in. Let wel op: je bent met chemicaliën in de weer, dus hou je precies aan de gebruiksaanwijzing en de inwerktijd. Voor de rest is zelf permanent krullen vergelijkbaar met het verven van je haar. Zorg er dus voor dat je je haar heel goed uitspoelt als de inwerktijd voorbij is. Laat de föhn daarna nog even voor wat het is, liever laat je je haar natuurlijk drogen. Het is ook wel handig om iemands hulp te vragen bij het permanent krullen. Misschien kun je een vriendin inschakelen? Zij kan dan checken of alles wel goed op z’n plaats zit en eventueel helpen met de krulspelden.

En zie je nog niet direct de gewenste bos krullen? Geen probleem, je haar heeft tijd nodig om aan de nieuwe structuur te wennen. Permanent krullen is niet niets! Het kan wel een dag duren voordat je haar helemaal perfect in de krul zit. Oja, waar koop je nou zo'n DIY-setje? Meestal verkopen ze het gewoon bij je plaatselijke drogist.

Heb jij weleens permanent krullen gezet of laten zetten?

Lees ook: Dit zijn de beste shampoos voor krullend haar