Curly girl methode: wat is het en hoe doe je het?

Haar door Laura

Het internet is in de ban van de Curly Girl methode. Vrouwen met steil haar, blijken - dankzij de CG methode - toch krullen te hebben. Geloof ons, jij wilt dit ook proberen. Influencers als Vera Camilla, Vita Cleo en Liefs Lotte gingen je al voor. We vertellen je alle ins & outs over de Curly Girl methode.

Lees ook: 14 gouden tips voor mensen met krullend haar

Wat is de Curly Girl methode?

De juiste haarverzorging kan je krullenkapsel maken of breken. Lorraine Massey ontwikkelde de Curly Girl methode en publiceerde daar in 2011 het boek Curly Girl: The Handbook over. CG draait allemaal om het vermijden van bepaalde ingrediënten. Het gaat om siliconen, sulfaten, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol. Daarnaast zijn bepaalde manieren van wassen, stijlen en drogen een must

curly girl methode

Haartype bepalen

Voordat je de handen in het haar steekt, moet je vaststellen welk haartype je hebt. Afhankelijk van jouw haartype moet je net iets andere stappen nemen en producten gebruiken:

Steil haar

Yes, ook met steil haar kun je de Curly Girl methode gebruiken. Verwacht echter geen bos krullen, je kunt wel een lichte slag krijgen. Vermijd zware producten zoals een gel, maar gebruik een mousse. 

Golvend of losse krullen

Heb jij geen kaasrecht haar, maar lichte golven of krullen? Gebruik dan luchtige producten met een lichte hold zoals mousse of gel.

Grove krul

Heb je al krullen van jezelf? Dan is het erg belangrijk om verzorging te gebruiken die je haar hydrateert, krullen definieert en pluis vermindert. Je kunt zowel mousse als gel gebruiken.

Spiraalvormige, kleine krullen

Bij jouw haartype is hydratatie het belangrijkst, in de vorm van conditioners met veel oliën, butter of gel.

Aan de hand van onderstaand schema kun je jezelf in een categorie indelen. Tip: zoek op YouTube Curly Girl tutorials met jouw haartype. 

curly girl methode

Wat heb je nodig?

  • Shampoo zonder siliconen en met sulfaat (final wash)
  • Conditioner zonder siliconen en sulfaten
  • T-shirt
  • Grove kam 
  • Gel (zonder alcohol)
  • Krul mousse
  • Haarolie

Shop de juiste producten op HairLust.

Lees ook: 20 opmerkingen die vrouwen met krullen altijd aan moeten horen

Curly Girl methode: de stappen

Als je je leven lang styling voor steil haar gebruikt, is de Curly Girl methode echt even wennen. Volg de stappen goed en sla er geen over, want dan is het effect verminderd. Je haar moet wennen de curly girl methode en producten. Hoe langer je de CG methode toepast, hoe beter de resultaten worden. 

1. Final wash

Je gaat je shampoo na één final wash vaarwel zeggen en voorlopig alleen conditioner gebruiken. Deze conditioner moet je goed uitzoeken, want het mag geen siliconen of sulfaten bevatten. Ook je laatste shampoobeurt heeft een beetje voorbereiding nodig. Je gebruikt namelijk een shampoo zonder siliconen, maar met sulfaten. Sulfaten zijn agressieve reinigers die je haar en hoofdhuid minder vet maken, wat krulvorming sterk vermindert. De final wash verwijdert de siliconen die nog in je lokken zitten.

Masseer de shampoo in en spoel uit met lauwwarm water. Neem dan je conditioner en breng deze van de wortels tot de punten aan. Masseer het goed in. Ontklit je haar voorzichtig met je vingers. Lukt dit niet, dan kun je een kam gebruiken. Laat de conditioner enkele minuten inwerken en spoel uit met koud(!) water. Dit sluit de haarschubben en voorkomt pluis.

Na de eerste wasbeurt volgens de Curly Girl methode, was je je haar alleen nog maar met conditioner. Dat wordt ook wel co-washing genoemd. Conditioner reinigt je haar voldoende en verzorgt het haar beter. Afhankelijk van hoe vet of droog je hoofdhuid is, kun je elke dag tot maximaal één keer per week co-washen. Kun je echt niet zonder shampoo? Was dan je haar één keer per week met een sulfaatvrije shampoo.

2. Mousse/crème

Je leest het goed, het drogen van je haar komt ná het aanbrengen van stylingproducten. De Curly Girl methode werkt het beste als je de krul mousse op nat haar aanbrengt. Spuit een dot mousse of crème in je hand. Gooi je haar voorover en verspreid de mousse door je haar met vlakke handen. Knijp je haar daarna van de puntjes naar de wortels.

3. Gel

Na de mousse volgt een gel. Verspreid een kleine hoeveelheid en een beetje water in je handpalmen en breng het op dezelfde manier als de mousse aan.

4. Drogen

Je haren drogen met een handdoek zorgt voor een frizzy kapsel, gebruik liever een katoenen T-shirt. Of een microvezel- of hydrofiele handdoek. Je kunt er ook voor kiezen om je haar (gedeeltelijk) aan de lucht te laten drogen. Pro tip: raak je lokken niet aan, dan wordt het pluizig. Duurt je dat te lang? Föhn je haren met een diffuser en zet de hitte op de laagste stand. 

Tot slot kun je wat haarolie in je haar aanbrengen voor de finishing touch.

Video's over Curly Girl

In deze video's wordt de routine nog eens haarfijn uitgelegd.

 

Lees ook: Met deze tips groeit je haar sneller