Met deze tips wordt jouw prikangst een stuk minder

Sport & gezondheid door Jeanine

Of je nou bloed laat afnemen of je coronavaccinatie gaat halen: een prik krijgen is nooit prettig. Zit jij dagen van tevoren al helemaal in de zenuwen en loop je met trillende handen de poli binnen? Wij geven je tips om jouw prikangst tegen te gaan.

Prikangst

Lees ook: Zonneallergie? Dit kun je er tegen doen

Prikangst

Zwetende handen, duizelig, buikpijn, een droge mind en het idee dat je elk moment flauw kunt vallen. Als je last hebt van prikangst, herken je het waarschijnlijk maar al te goed. Het moment zelf is zo voorbij, maar leuk is anders. Hoe maak je die angst een stukje minder?

Praat over je prikangst

First off: je hoeft je echt niet te schamen als je bang bent voor naalden., want de mensen die je prikken zien het maar al te vaak. Praat daarom juist over je prikangst met vrienden of familie. Vertel het ook tegen degene die je prikt. Diegene kan je erdoorheen helpen, bijvoorbeeld door af te tellen of je af te leiden.

Neem iemand mee

Door het coronavirus mocht het een tijd lang niet, maar het helpt om iemand mee te nemen. Je vader, moeder of vriend(in) kan je tijdens het prikken afleiden en je hand vasthouden als je daar behoefte aan hebt. Check van tevoren even bij de poli of je alweer iemand mee mag nemen, want dat scheelt een hoop!

Blijf rustig

Ja, dit is makkelijk gezegd, we know. Helaas kunnen we het niet mooier maken. Probeer je ademhaling rustig te houden en roep jezelf terug als je merkt dat je gedachtes de verkeerde kant opgaan. Adem een paar keer diep in en uit om je ademhaling onder controle te houden. Hoe hoger en sneller je ademhaling, hoe onrustiger je wordt en dat wil je juist vorkomen. Neem dus vooral een momentje voor jezelf, zowel in de wachtkamer als tijdens het prikken én erna.

Kijk weg en verzet je gedachten

Over het algemeen voel je een klein prikje en that’s it. Zien wat er gebeurt kan het erger maken, dus je kunt tijdens het prikken beter even wegkijken. Afleiding is key, dus denk aan je vakantie, je vrienden, je huisdieren: als het maar leuk is en je gedachten verzet.

Verdovende pleisters of zalf

Ben je bang voor pijn en wil je zeker weten dat je niets voelt? Haal dan een verdovende zalf in huis, zoals Emla crème. Je voelt nog wel wat druk, maar de crème verdooft de huid zodat je (bijna) geen pijn voelt.

Beeld: iStock

Lees ook: Veilig bruiner worden: zo gebruik je self tan drops