Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Ilse (25) lijdt aan PCOS: 'Ik heb al vijf miskramen gehad'

Je hoort en leest vaker over PCOS. Maar wat houdt de ziekte Polycysteus Ovarium Syndroom eigenlijk precies in? Ilse (25) vertelde aan Ze.nl hoe het is om te leven met PCOS: “Er zijn een hoop artsen die PCOS nog niet kennen, waardoor ikzelf meerdere keren ben afgewimpeld.”

Eén op de tien vrouwen

Ilse: “Bij de ziekte Polycysteus Ovarium Syndroom, ofwel PCOS, groeien er cystes op je eierstokken. De gevolgen zijn een verminderde vruchtbaarheid en een teveel aan mannelijke hormonen, waardoor veel vrouwen last hebben van overbeharing in bijvoorbeeld hun gezicht. Eén op de tien vrouwen lijdt aan de ziekte, maar sommigen komen er nooit achter omdat veel mensen en zelfs artsen niet van het bestaan afweten. Een behandeling is er niet. Je kunt het enkel verminderen door bijvoorbeeld minder suikers te eten, maar in principe zal de ziekte nooit overgaan.”

Acht maanden niet ongesteld

“Toen ik 12 jaar was ben ik al eens naar de dokter gegaan vanwege mannelijke haargroei, maar toen werd het aan de puberteit toegeschreven. Ook nu heb ik hier nog last van, zoals haar op mijn bovenlip en een streepje onder mijn navel. Ik hoop dat de PCOS Awareness Month voor meer aandacht en onderzoek zorgt. Er zijn een hoop artsen die de ziekte niet kennen en er is nog maar weinig over bekend, omdat het bij iedereen anders tot uiting komt.”

“Zelf kwam ik er tweeëneenhalf jaar geleden achter dat ik PCOS heb, doordat mijn menstruatie acht maanden uitbleef. Toen ik naar de dokter ging, werd ik afgewimpeld met de reden dat het niets was. Pas nadat ik aandrong op onderzoek kwam eruit dat het PCOS was.”

Diabetes en gewichtstoename

“Een mogelijk gevolg van PCOS is diabetes. Zelf heb ik dat niet, maar wel ben ik insuline resistent. Dat betekent dat ik altijd goed op mijn suikerinname moet letten, omdat ik ontzettend snel aankom. Eén dag normaal eten en er zit zo weer twee kilo aan.”

Vijf miskramen

“Momenteel speelt de ziekte een grote rol in mijn leven, omdat ik heel graag kinderen wil. Door de cystes op mijn eierstokken heb ik een verminderde vruchtbaarheid. Telkens ben ik bezig met wat ik wel of niet kan eten en wat het beste voor me is. Mijn man en ik zitten al twee jaar in een vruchtbaarheidstraject en ik heb al vijf miskramen gehad. Naast de verminderde vruchtbaarheid is de kans op miskramen namelijk extra groot bij PCOS. Binnenkort begin ik met hormooninjecties om een eisprong op te wekken.”

“Mijn man heeft het af en toe flink te verduren met mij. Omdat de hormonen door mijn lijf gieren, kan ik af en toe gigantisch uit mijn vel springen. Gelukkig heeft hij veel begrip en laat hij het dan maar even begaan. We kunnen ook heel goed praten, dus een slechte invloed op mijn relatie heeft het gelukkig niet.”

Facebookpagina

“Zelf heb ik ongelofelijk veel steun gehad aan de Facebookpagina van PCOS. Hier kon ik mijn ei kwijt en ik heb er veel vriendinnen aan overgehouden. De meesten van hen hebben inmiddels zelf kinderen, dus ik weet zeker dat het mij ook gaat lukken. Ik zie de toekomst rooskleurig in.”

Lijd je net als Ilse aan de ziekte PCOS? Via de Facebookpagina PCOS Nederland - België kun je in contact komen met andere vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten. 

*De naam Ilse is om privacyredenen gefingeerd.

Lees ook: Amanda (21) bleek een hersentumor te hebben: ‘Ik werd blind wakker.’