Whitney: 'Ik kwam 50 kilo aan in 9 maanden tijd'

Psyche & spiritualiteit door Fleur

Het zal je gebeuren: je bent slank en professioneel danseres. En dan kom je in 9 maanden tijd 50 kilo aan. Het overkwam Whitney. In TLC’s My Big Fat Fabulous Life leren we alles over haar, maar Ze mocht alvast wat vragen stellen.
 
De 30-jarige Whitney Thore staat midden in het leven, maar dat is weleens anders geweest. Op haar 18de kwam ze in 9 maanden tijd 50 kilo aan. Uiteindelijk woog ze 175 kilo, ruim 100 kilo meer dan de weegschaal eerst aangaf. Ze stopte met dansen, raakte in een depressie en opeens was daar de dag dat ze klaar was zich te schamen voor haar eigen lichaam. Op YouTube uploadde Whitney een filmpje van zichzelf, getiteld A Fat Girl dancing, wat al snel viral ging. Nu leeft ze weer haar leven. Hoe dat haar gelukt is? Aan Ze vertelt ze het. 

Het Fat Girl Dancing-filmpje dat viral ging
 
Whitney: “Ik was een professionele danseres, danslerares en choreografe. Tijdens mijn studie wilde ik doorgaan met dansen, tot ik tien kilo aankwam. Ik stopte ermee, want ik wilde niet naar mezelf in de spiegel kijken. Het was een heel emotionele tijd voor me; ik dacht dat, nu ik dikker werd, niet meer het recht had om te dansen. Ook leek ik in de ogen van andere mensen minder waard.”
 
PCOS
Het begint met een gewichtstoename van 10 kilo, maar daarna blijft Whitney maar aankomen. Dit blijkt het gevolg te zijn van het PCOS (polycysteus ovariumsyndroom), een aandoening waarbij het vrouwelijk lichaam te veel mannelijke hormonen aanmaakt. Twee derde van de vrouwen die aan het syndroom lijdt, krijgt te maken met overgewicht. Voor Whitney had dit verschillende nare gevolgen: “Jongens met wie ik aan het begin van mijn eerste collegejaar nog had gedatet, zagen me nu niet meer staan; het leek wel alsof ik niet eens bestond. Daarnaast leken mijn vriendinnen zich voor mij te schamen en ze praatten tegen me alsof ze medelijden met me hadden, wat ik heel erg vond. Ik was namelijk eerst promqueen en heel populair. Niemand keek op mij neer of had medelijden met mij.”
 

 
Heft in eigen handen
Nadat ze meer dan 50 kilo is aangekomen, krijgt Whitney de diagnose PCOS, waardoor ze eindelijk begrijpt wat er met haar lichaam gebeurt. Na de diagnose vertrekt ze naar Korea om Engels te geven. Na ruim vier jaar keert ze terug naar Amerika, waar ze besluit te gaan afvallen. “Als ik niet zou afvallen, zou ik niet eens kunnen leven. Ik viel 50 kilo af in 8 maanden, wat moeilijk was, maar ik kwam weer in vorm. Daardoor kreeg ik ook weer zin om te gaan dansen. Hier begon ik dan ook mee, en ik ondernam ook weer andere fysieke activiteiten waarvan ik eerst dacht dat ik er te dik voor was." 
 
Dat Whitney ondanks haar gewichtstoename weer dingen onderneemt is goed, maar toch blijft er iets bij haar steken: “Ik dacht ook dat ik nooit tevreden zou zijn met hoe ik eruit zou zien. Hoe slank ik bijvoorbeeld ook zou worden, ik zou door het gewichtsverlies altijd last hebben van hangend vel, een rimpelig gezicht of te kleine borsten. Ik dacht aan wat er allemaal nodig zou zijn om mij ooit weer gelukkig te voelen met mijn lijf. Hetzelfde jaar kwam ik weer 50 kilo aan. Op dat moment besloot ik dat ik niet wéér zou stoppen met leven. Ik koos ervoor het heft in eigen handen te nemen en me niet meer het slachtoffer te voelen. Dat werkte.”
 
Acceptatie van anderen
Het is natuurlijk iets moois dat Whitney haar eigen lichaam heeft geaccepteerd, maar heeft dat ook de houding van anderen naar haar toe veranderd? Whitney: “Absoluut. Ik geloof dat als je jezelf liefde geeft, je ook die liefde aantrekt van anderen. Doordat anderen zagen dat ik mijzelf waardeerde, leerden ook zij mijn positieve kanten te zien. Ze moeten wel even verder kijken dan het feit dat ik dik ben, want dik zijn wordt nog altijd als iets negatiefs gezien, maar ik geloof dat mijn positieve houding hen daarbij helpt.”
 

 
Helemaal tevreden
Op dit moment is Whitney compleet tevreden met haar lichaam: “Voor anderen is het misschien moeilijk te geloven, maar ik ben heel trots op mijn lijf. Ik durf mezelf ook naakt te laten zien, wat echt een doorbraak voor mij is. Ik ben nu alleen wel op mijn zwaarst, en als ik nog zwaarder word, krijg ik echt gezondheidsproblemen. Daarom zou ik graag 50 kilo afvallen.”
 
Confrontatie
Whitney vindt het niet alleen belangrijk dat ze zelf positief tegenover haar lichaam staat, ook anderen horen volgens haar niet negatief over dikke personen te denken. Ze confronteert mensen dan ook als zij zich negatief uitlaten over mensen met een maatje meer, al doet ze dit op een warme, inlevende manier. Whitney: “In My Big Fat Fabulous Life ga ik bijvoorbeeld naar het strand. Sommige mensen zeiden: ‘Vervelend dat mensen gemeen tegen je doen, maar wat verwacht je als je in bikini naar het strand gaat?’ Tegen een meisje waarmee ik een discussie over mijn badkleding had, zei ik: ‘Als er iemand met een rolstoel het strand opkomt, zeg je dan ook dat hij hier niet hoort?’ ‘Nee’, zei ze. ‘Waarom zou je dit dan wel tegen een dik persoon zeggen?’, vroeg ik. Ze gaf me gelijk.”
 
Het veranderen van de houding tegenover dikke mensen, is een reden dat Whitney besloten heeft mee te doen aan een reality show. “Je ziet niet veel dikke mensen in de media,” vertelt ze, “en ik denk dat dit programma op een heel menselijke manier inzicht in het leven van dikke mensen geeft, en in het bijzonder van iemand met wie ze zich ook kunnen identificeren. Ik denk dat mensen daar echt iets uit kunnen halen.”
 
My Big Fat Fabulous Life wordt uitgezonden tijdens TLC Women’s Month. Vanaf 8 maart, Internationale Vrouwendag, staan de zondagen bij TLC in het teken van sterke, onafhankelijke en inspirerende vrouwen. Whitney’s realityshow is vanaf zondag 8 maart tot en met zondag 5 april 2015 om 21.00 uur te zien op TLC.

Lees ook onze andere real life-verhalen.

Wil je ook je verhaal aan (de leZeressen van) Ze.nl vertellen? Stuur dan een mailtje naar redactie@ze.nl o.v.v. real life verhaal. 

Beeld: TLC.