Dit zijn de voordelen van lichttherapie

Psyche & spiritualiteit door Zita

Heb je ooit van lichttherapie gehoord? Zo niet: het helpt bij allerlei problemen, variërend van hormoonverstoringen tot geestelijke gezondheid. Het is een vorm van behandeling die natuurlijk zonlicht of kunstlicht gebruikt om symptomen te helpen verminderen en je algehele welzijn te verbeteren. Wat is lichttherapie precies en hoe gebruik je het in je voordeel? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is lichttherapie?

Heb je er genoeg van om je uitgeput te voelen? Klaar om van je winterse huilbuien af te komen? Dan is deze vorm van therapie misschien wel de perfecte oplossing voor je. Het is namelijk een innovatieve techniek die de laatste jaren steeds populairder wordt als een manier om vrouwen en meisjes te helpen hun stemming, energieniveau, huidgezondheid en algeheel welzijn op natuurlijke wijze te verbeteren zonder medicijnen te nemen of andere drastische maatregelen te ondergaan.

Goed voor geestelijke gezondheidsproblemen

Lichttherapie is nuttig gebleken bij depressie, angst, jetlag, seizoensgebonden stoornis en andere geestelijke gezondheidsproblemen. Het werkt door het nabootsen van natuurlijk zonlicht, dat ons ‘circadiane’ ritme helpt reguleren - de interne klok die regelt wanneer we wakker zijn en slapen. Door het gebruik van deze therapie voelen veel mensen zich beter uitgerust en hebben ze een beter humeur. Klinkt top, of niet?

Lichttherapie voor hormoonverstoringen

Lichttherapie wordt ook gebruikt om hormonale onevenwichtigheden te behandelen, zoals PCOS (polycysteus ovarium syndroom), PMS (premenstrueel syndroom) en de menopauze. In deze periodes raken onze hormonen uit balans door veranderingen in onze omgeving of leefgewoonten. Blootstelling aan bepaalde soorten licht helpen onze hormonen weer in balans te brengen door de productie te stimuleren van de hormonen die we in deze tijden het meest nodig hebben.

Hoe je lichttherapie thuis kunt gebruiken

Als je deze vorm van therapie in je leven wilt toepassen, zijn er verschillende mogelijkheden. De gemakkelijkste manier is om 's morgens een wandeling buiten te maken of wat tijd voor een open raam door te brengen als natuurlijk zonlicht niet beschikbaar of bereikbaar is. Je kunt ook een speciaal voor lichttherapie ontworpen lamp kopen als je merkt dat je intensievere behandelingen nodig hebt of geen toegang hebt tot natuurlijk zonlicht. Ten slotte zijn er apps beschikbaar waarmee je je eigen lichtsessies kunt aanpassen via een blauwlichtfilterbril of je blootstellingsniveaus gedurende de dag kunt monitoren, zodat je weet wanneer het tijd is voor een pauze van schermen.

Lichttherapie heeft veel voordelen en biedt letterlijk verlichting bij een hoop aandoeningen, zoals depressie, angst, jetlag, seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), hormonale onevenwichtigheden zoals PCOS en PMS, en symptomen van de menopauze. Dit eenvoudige maar krachtige hulpmiddel maakt vaak het verschil om een betere geestelijke gezondheid en welzijn in het algemeen te bereiken.