Slapen in hitte: zo doe je dat

Sport & gezondheid door Sanne

Lig jij ’s nachts minstens een uur wakker en draai je wel honderd keer om voordat je in slaap valt in deze warme temperaturen? Inmiddels heb je wel duizend schaapjes geteld, maar in slaap komen… dat is maar lastig. Well, we know the feeling. Met deze tips gaat het je hopelijk een stukje beter af.

Lees ook: Slaap lekker! Met je huisdier slapen is hartstikke goed voor je

Laat de warmte niet binnen

No shit, Sherlock. Logisch natuurlijk dat je de warmte niet binnen moeten laten, maar ja, op een of andere weet het toch zijn weg naar binnen. Ons advies: begin op tijd. Zorg ervoor dat alle ramen en deuren ruim voor de échte hitte gesloten zijn en doe de gordijnen dicht. Daarnaast kun je er nog voor kiezen om een groot laken buiten voor de voor -en/of achterdeur te hangen, zodat het huis minder snel opwarmt. Maar let op: zodra het buiten koeler is dan binnen, doe je alle ramen en deuren wagenwijd open. Belangrijk: één raam openzetten zorgt wel voor frisse lucht, maar niet voor een koude luchtstroom. Zet daarom altijd twee ramen tegen over elkaar open zodat het lekker doorwaait.

Draag een dunne katoenen pyjama

Je zou misschien denken: hoe minder kleding, hoe beter. Niets is minder waar. Een dunne katoenen pyjama zorgt ervoor dat het zweet niet meteen in je beddengoed trekt en/of te lang op je huid blijft liggen. Daarnaast voorkom je ook dat je huid tegen elkaar aan plakt.

Ventilator en/of airco

Het liefste maak je je slaapkamer gewoon lekker koel door middel van een airco, maar dit past niet bij iedereen in het budget. Creëer je eigen airco systeem door bevroren flessen water voor je ventilator neer te zetten zodat de lucht langs de flessen blaast waardoor je koude lucht tegen je aan krijgt, heerlijk verkoelend!

Leg je kussensloop en/of hoeslaken in de vriezer

Wat is nou lekkerder dan een liggen op een koude kussensloop en hoeslaken? Hoe je dat doet? Heel eenvoudig: leg je ze gewoon in de vriezer! Doe ze wel in een afgesloten plastic zak zodat ze niet nat worden, maar gewoon lekker koud.

Neem een verkoelende douche

Niets is lekkerder dan een verkoelende douche nadat het de hele dag stikheet is geweest. Maar let er wel op dat het water niet té koud is, want dan moet je lichaam harder werken om je lichaamstemperatuur weer te verhogen waardoor je het weer warm krijgt. Zorg voor een lauwwarme douche en doe het vooral héél rustig aan.

Kruik met ijswater of een koud voetenbadje

Inmiddels bereid om alles uit te proberen om maar gewoon in slaap te vallen? Wat dacht je van een kruik vol ijswater? Deze kun je lekker tegen je aan leggen wanneer je in slaap probeert te vallen. Niet genoeg? Verkoel dan ook je voeten (en enkels) door ze een tijdje in een koud voetenbadje te doen. Simpel, maar zeer effectief!

Lees ook: Slaap jij nog met een knuffel? Dat is hartstikke gezond

Beeld: iStock