De museums zijn weer open! Dit zijn de meest bijzondere musea

De maatschappij door Angel

Woohoo! De museums zijn weer open en we kunnen volop genieten van kunst. Ben jij opzoek naar een uitje dat educatief, maar heel uniek is? Dan zit je hier goed. Deze bijzondere museums hebben van alles in huis!

museums open bijzonder

Lees ook: 10 terrassen in Utrecht die lang zon hebben

1. Hortus Botanicus (Leiden)

Als je dacht dat kunst alleen bij schilderijen bleef, heb je het mis. Planten en bloemen zijn net zo goed kunst: je kijkt je ogen uit op deze mooie locatie. Je kunt tropische kassen, de wintertuin en nog veel meer bewonderen. Na een lang rondje wandelen kun je ook bij het cafeetje terecht van Hortus Botanicus. 

Rapenburg 73, Leiden

2. Electric Ladyland (Amsterdam)

Je kunt het zo gek niet bedenken, maar er bestaat dus een museum dat jou daadwerkelijk laat 'trippen'. Je ziet namelijk van alles onder ultravioletlicht waardoor de kunst fluorescerend is. Gek, maar bijzonder. Je vindt dit unieke museum in de Jordaan in Amsterdam.

Tweede Leliedwarsstraat 5, Amsterdam

3. Museum Valse Kunst te Vledder (Vledder)

Denk jij dat je alle bekende schilderijen onderhand al uit je hoofd weet op te noemen? Dan is dit museum perfect voor jou. Je vindt hier wereldberoemde kunstwerken die zijn nagemaakt. Dus eigenlijk allemaal vervalsingen, hoe grappig. Zie jij de verschillen?

Brink 1, Vledder

4. Kattenkabinet (Amsterdam)

Dé droom van iedere kattenliefhebber: een museum met cat art. Je ziet hier beeldjes, posters, schilderijen en tekeningen. Eigenlijk van alles dus. Het is weer eventjes iets anders dan een museum dat om de geschiedenis draait.

Herengracht 497, Amsterdam

5. Voorlinden (Wassenaar)

Hier zie je het onmogelijke mogelijk worden. Dit museum zit vol met illusies: je staat in het water, er zweeft iets geks wat in theorie niet mogelijk zou zijn, of je kijkt dubbel. Wat je ook ziet, het is niet te verklaren.

Buurtweg 90, Wassenaar

6. Kunsthal Rotterdam (Rotterdam)

Diverse tentoonstellingen, oude meesters tot moderne kunst en (vergeten) cultuur. Kunsthal Rotterdam noemt het ook wel een ‘toverdoos’ met internationale allure. Als je hier bent, krijg je zeker je dagelijkse inspiratie binnen.

Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam

7. NXT Museum (Amsterdam)

Dit is het allereerste museum dat mediakunst laat zien. Het gaat zeker je zintuigen prikkelen: er zijn ruimtes met muziek, verschillende beelden en animaties. Je beleeft dit museum op een bijzondere manier, want je staat letterlijk midden in de kunst.

Asterweg 22, Amsterdam

8. Groninger Museum (Groningen)

Het museum presenteert de kunstgeschiedenis van Groningen, zoals schilderkunst, fotografie, mode, installaties, toegepaste kunst en archeologie. Het gebouw zelf ziet er al magnifiek uit, laat staan hoe het er van binnen uitziet.

Museumeiland 1, Groningen

9. Museum Vrolik (Amsterdam)

Dit museum is misschien wel één van de gekste musea die je ooit zult zien. Je ziet hier skeletten, foetussen, hersenen en nog veel meer. Het is in ieder geval wel enorm leerzaam, maar dat neemt niet weg dat je er kriebels van krijgt.

Meibergdreef 15, Amsterdam

10. Kröller-Müller (Veluwe)

Dit museum bevindt zich in het Nationaal Park Hoge Veluwe. Hier kun je genieten van een uitgestrekte beeldentuin, architectuur, topstukken van moderne meesters én als pluspuntje: de natuur. 

Houtkampweg 6, Otterlo

Lees ook: Ontsnappen dicht bij de zee? Deze strandhuisjes wil je meteen boeken