Kleurrijk Curaçao: Meer dan zon, zee & strand

Reizen door Jet
Hagelwitte stranden, tropische temperaturen, een magische onderwaterwereld en vrolijk gekleurde huisjes... Bon bini op Curaçao! Ze.nl bezocht het zonnige eiland en ontdekte dat Curaçao veel meer is dan alleen zon, zee & strand.

 
Curaçao is al jarenlang een erg populaire vakantiebestemming. Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen voor dit Caribische eiland kiezen, is om te genieten van de fel schijnende zon, de azuurblauwe zee en de idyllische strandjes. Maar dit is meteen ook de reden waarom een andere groep mensen juist níet voor Curaçao kiest. Zij denken dat het eiland niet veel meer inhoudt dan wat strandjes, beachclubs en heel veel hotels.
 
Afgelopen zomer heb ik samen met drie andere journalisten een week op Curaçao vertoefd en ik moet eerlijk bekennen dat ik er van tevoren hetzelfde over dacht. Natuurlijk wilde ik dolgraag kennismaken met het tropische eiland uit de reisfolders, maar dan vooral om het ultieme zon/zee/strand-gevoel te beleven. Ik had niet verwacht dat Curaçao nog zo veel meer te bieden heeft dan dat!


 
Terug in de tijd
Om te beginnen heeft Curaçao een verschrikkelijk interessante geschiedenis, vooral voor ons als Nederlanders. Want nadat het eiland bewoond werd door de Arawak- en Caiquetío-indianen en later door de Spanjaarden, werd Curaçao in 1634 veroverd door de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC). Zij hadden hun oog op het Caribische eiland laten vallen vanwege de gunstige ligging voor een handelspost en de grote haven. De WIC handelde niet alleen in producten als suiker en tabak, maar ook in slaven - dat het meest winstgevend was. De slaven werden onder dwang aangevoerd uit West-Afrika en op Curaçao aan land gebracht om enigszins te herstellen van de erbarmelijke tocht, die velen niet overleefden. Vervolgens werden ze doorverkocht en verscheept naar diverse bestemmingen in Midden- en Zuid-Amerika. Een klein deel van de Afrikaanse slaven bleef achter op Curaçao, om te werken op de plantages. Na een bloederige slavenopstand in 1795, onder leiding van nationale held Tula, werd de slavernij in de Nederlandse koloniën pas in 1863 officieel afgeschaft.


 
Er is nog veel terug te vinden van deze zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis op het eiland. Zo kun je een bezoekje brengen aan één van de landhuizen. Dit zijn voormalige plantagehuizen die destijds door hun hoge ligging uitzicht boden op de plantages en de slavenhutjes. Een deel van de landhuizen is prachtig gerestaureerd en toegankelijk gemaakt voor publiek. Sommigen zijn zelfs omgebouwd tot een museum (Landhuis Knip), een hotel (Landhuis Daniël) en een restaurant (Landhuis Dokterstuin). Als je nog meer wilt weten over de slavernij, breng dan zeker een bezoekje aan hotel Kura Hulanda in Willemstad. Je vindt hier een museum dat op indrukwekkende wijze een beeld geeft van de slavernij van de 17e eeuw. Een aanrader!


Om het geschiedenisplaatje compleet te maken, zijn er nog tal van andere musea om te bezoeken, zoals het Curaçao Museum (over het leven in de 19de eeuw) en het Maritiem Museum Curaçao (over de militaire geschiedenis). Maar je kunt er ook voor kiezen om lekker buiten te blijven en te wandelen door Punda. In dit oude stadsgedeelte van Willemstad vind je vele prachtige historische gebouwen, een synagoge met een Joods Historisch Museum en Fort Amsterdam: het voormalig hoofdkwartier van de West-Indische Compagnie. En vergeet natuurlijk niet een kijkje te nemen bij de vrolijk gekleurde huisjes aan de Handelskade!

Kunst, muziek en meer
Maar het hedendaagse Curaçao heeft ook genoeg te bieden. Zo zijn er vele getalenteerde kunstenaars op het eiland te vinden; één van de bekendste is Nena Sanchez. Deze voormalig Miss Curaçao laat zich inspireren door het prachtige eiland en dat is duidelijk terug te zien in haar werk. Bontgekleurde schilderijen met exotische dieren en planten, prachtige zeegezichten en kleurige huisjes. Kunst om vrolijk van te worden! Nena Sanchez exposeert in landhuis Jan Kok en haar werk is ook te bewonderen in een galerie in Punda.



Ook muziek- en dansliefhebbers hoeven zich niet te vervelen. Plan je trip zo dat je het Curaçaose Carnaval mee kunt maken. Het gigantische feest begint in januari en eindigt pas eind februari of begin maart. Bekijk de eindeloze stoet van versierde wagens, de gekostumeerde deelnemers en swing mee met de aanstekelijke muziek. Ook het Curaçao North Sea Jazz Festival is een big happening! Dit spetterende muziekevenement vindt elk jaar begin september plaats en trekt jazzliefhebbers van over de hele wereld. Maar je kunt natuurlijk het hele jaar door genieten van Caribische klanken. Curaçao kent vele artiesten en bandjes die regelmatig op diverse locaties optreden. Of verdiep je in de Curaçaose danswereld door de locals in actie te zien of door zelf met de heupen los te gaan tijdens een salsa workshop. Raadpleeg de K-Pasa voor een compleet overzicht van alle activiteiten op Curaçao; je kunt deze folder bij elk restaurant of elke bar vinden.



Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan:

Curaçao is dus veel meer dan alleen een party-eiland met witte stranden. Naast de prachtige natuur en de heerlijke keuken waar ik al eerder over schreef, heeft Curaçao een rijke geschiedenis en cultuur die het eiland nog aantrekkelijker maakt.

Kijk voor meer informatie op: www.bezoekcuracao.nl.

Lees ook:

Credits enkele foto?s: Curacao Toeristen Bureau Europa