Waarom het goed is om ’s ochtends een koude douche te nemen

Sport & gezondheid door Chloe

Je moet er misschien niet aan denken ’s morgens vroeg, maar je moet het misschien toch maar heroverwegen: een koude douche. Het heeft namelijk naast dat je er lekker snel wakker van wordt, nog veel meer voordelen.

's morgens koude doucheLees ook: Scheertips voor een flawless bikinilijn

Een koude douche is gezond

Heb jij van jezelf niet zo’n sterke weerstand? Dan is koud douchen ’s morgens voor jou ideaal. Dit bevordert je weerstand en zorgt ervoor dat je lichaam zichzelf beschermd tegen bacteriën. Het zou er voor zorgen dat je maar liefst 30% minder kans hebt om ziek te worden. Worth to try. Ook je energielevel krijgt een boost van de dag beginnen met een koude douche. Door de plotselinge kou maakt je lichaam extra endorfine aan, waar je weer extra energie van krijgt. Verder is het voor de sporters onder ons ook de moeite waard. Je spieren herstellen namelijk sneller door koud te douchen. Bye, bye spierpijn.

Mentale gezondheidsvoordelen

Niet alleen voor je fysieke gezondheid kan een koude douche goed zijn, maar ook mentaal ga je erop vooruit. Allereerst zorgt het stofje endorfine waar je meer energie van krijgt, tegelijkertijd ook voor een gelukkig gevoel. Een koude douche nemen zou zelfs kunnen helpen tegen depressie en angst. Het koude water zorgt voor veel impulsen in de hersenen die zouden kunnen zorgen voor een anti-depressief effect. Ook koffie kan je beter inruilen voor een koude douche. Natuurlijk word je er wakker van, maar ook je alertheid zou omhoog gaan. 

Nog meer voordelen

Wist je dat je zelfs zou kunnen afvallen van een koude douche? Wetenschappers zeggen namelijk dat het de aanmaak van bruin vet stimuleert en dat is alleen maar goed. Bruin vet zorgt er namelijk voor dat we het warm hebben en dat het witte vet, wat je dus niet wilt, krimpt. Dit samen met die extra energyboost moet dus zorgen voor een prima resultaat. 

Lees ook: 5 tips om je ochtendroutine te verbeteren