Zo blijf je fit als je een kantoorbaan hebt

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Zitten in het nieuwe roken. De wetenschap zegt dat je twee jaar langer kan leven als je minder dan drie uur per dag op je kont zit. Mooie boodschap, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Helaas pindakaas voor sommige mensen (ja, hier!) is het niet anders. Bij de meeste kantoorbanen moét je nu eenmaal zo’n 7 à 8 uur per dag achter een bureau zitten. Of dat nou thuis of op kantoor is. Ook bij jou het geval? Ga nu niet bij de pakken neerzitten (ha ha), wij hebben de beste tips bij elkaar gezocht waarmee je in shape blijft tussen het tikken door.

fietsen

Neem de fiets in plaats van de auto of het OV

Als het mogelijk is, kun je beter de fiets pakken dan de auto. Tot driekwartier fietsen moet te doen zijn. Soms duurt de reis met de auto of het openbaar vervoer net zo lang als de fietsroute. We snappen dat je niet staat te juichen om twee keer per dag een halfuur of langer te trappen, maar bedenk dat je eigenlijk tijd over houdt. Je hebt je exercise voor de dag alweer gehad! Als je volledig thuiswerkt, kun je natuurlijk ook fietsen naar de supermarkt, je picknickdate of winkelafspraak. Het beste is natuurlijk om er echt opuit te gaan. Een echte fietstochtje bedoelen we. Naar het bed, strand of door de stad. Het is heerlijk om er even tussenuit te zijn. Trek je het niet om heel lang te fietsen? Tegenwoordig kijken mensen echt niet raar meer op als je een e-bike rijdt. Het motiveert je om langer te bewegen en als je een uurtje stevig doortrapt heb je nog een work-out te pakken. Peperduur hoeft het niet te zijn, kijk eens op Stella.nl voor goede deals.

Loop

En veel. Heel veel. Zit je de hele dag alleen maar naar dat beeldscherm te koekeloeren totdat je bijna scheel ziet? Sta in ieder geval elk uur even op. Wandel naar het toilet. Loop naar de kraan om je glas te vullen. Loop naar je collega toe om iets te bespreken in plaats een mailtje sturen of maak gewoon een praatje. Dat maakt je werkdag bovendien ook gezelliger. Maak ook eens een ommetje tijdens je lunchpauze. Geen tijd voor? Het hoeft letterlijk maar vijf minuten te duren. Tegelijkertijd kun je je ook weer beter concentreren nadat je een frisse neus hebt gehaald. Win-win!

Drink veel water

Zorg dat je altijd een fles water op je bureau hebt staan. Schenk het in een glas. Dat is gemakkelijker drinken en dat is laagdrempeliger dan steeds een fles aan je mond zetten. Water drinken is sowieso heel goed voor je lichaam, maar je zorgt ook voor een voller gevoel gedurende de hele dag. Als je niet van water houdt, is thee (liefst zonder suiker natuurlijk) ook een prima optie.

Koop gezonde snacks

Probeer ook om niet te veel te snacken. Natuurlijk is het gemakkelijk om zo nu en dan iets in je mond te steken als je aan het tikken bent, maar houd je echt in. Logisch denken helpt ook om je snack-attacks te verminderen, want het is vrij onmogelijk om een halfuur na de lunch alweer honger te hebben. Tenzij je dus echt alleen maar op een blaadje sla hebt zitten kauwen, maar dat raden we ook weer niet aan. Je wilt je lichaam tenslotte wel voldoende brandstof geven om een werkdag door te komen.

Doe oefeningen op je werkplek

Vrouwen zijn meesters in multitasken dus waarom zou je geen oefeningen kunnen doen terwijl je werkt? Je buik-, bil- en beenspieren zijn gemakkelijk te trainen terwijl je op een bureaustoel zit. Het kan er een beetje vreemd uitzien, maar hé… alles voor die buikspieren. Span ze eens 10 seconden aan en laat dan 10 seconden los. Herhaal dit een halfuurtje. Hetzelfde kun je doen voor je been- en bilspieren.

Plan drie keer sporten buiten je werktijd

Dit is een must. Vooral als je meer dan zes uur voor je werk op je gat zit. Wanneer je fulltime werkt, lijkt het een onmogelijk opgave om ook nog te sporten maar it can be done. Al begin je met een halfuurtje elke keer, de kleine beetjes helpen. 

Oké. Misschien zijn deze tips wat voor de hand liggend. Maar dat is juist het punt. Deze kleine, makkelijk veranderingen schelen echt een hoop.

Lees ook: Hé mama, weinig tijd om te sporten? Dit zijn de beste korte work-outs