Steeds puistjes op je kin? Dit zegt het over je gezondheid

Gezicht door Daniëlle

Met het makser wat we bijna dagelijks moeten dragen kan het best wel voorkomen dat je regelmatig last hebt van een puistje hier en daar. Vooral de kin is de favoriete plek voor de pukkels: ze zijn hier vaak genoeg te vinden. Dat je zo nu en dan een puist op je kin hebt, kan al best veel zeggen over jouw gezondheid. We leggen je uit wat het betekent als je puistjes op je kin hebt.

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je insomnia hebt

Puistjes op je kin: wat zegt het over je gezondheid?

Dat je puistjes op je kin hebt kan verschillende redenen hebben. Zo kan het dus aan je makser liggen, ook wel maskne genoemd, maar kan het ook door andere dingen komen. Je hormonen spelen bijvoorbeeld een grote rol in het krijgen van een paar puistjes of acne op de kin. Er ontstaat een verhoogde olieproductie en je talgkliertjes verstoppen. Hierdoor ontstaan puistjes, ook wel cystische acne genoemd. 

Naast hormonen zijn er nog andere redenen die ervoor kunnen zorgen dat jij puistjes op je kin krijgt. We hebben de meest voorkomende oorzaken verzameld.

1. De pil

Veel mensen gaan aan de pil om hun acne te verminderen. Door de hormonen die in de pil zitten hoeft je lichaam deze zelf niet meer te reguleren, waardoor je huid rustiger wordt. Wanneer je stopt met de pil kan het dus ook best voorkomen dat je huid weer onrustig wordt, en er puistjes ontstaan.

2. Slecht slaapritme

Je psychologische stress neemt volgens een onderzoek toe met 14% voor elk uur slaap dat je verliest. Genoeg slaap is dus erg belangrijk, want stress is alles wat we niet willen. Van stress wordt je huid namelijk onrustig, en ontstaan er puistjes en andere oneffenheden. 

3. Menstruatie

Twee weken voor je menstruatie maakt je lichaam meer oestrogeen en progesteron aan om je baarmoeder voor te bereiden op zwangerschap. Dit heeft ook effect op je huid, omdat je lichaam meer hormonen aanmaakt. Je olieklieren maken dan meer olie en talg aan, waardoor de kliertjes kunnen verstoppen. 

4. Stress

Zoals we net al zeiden heeft stress veel impact op je huid. Je lichaam maakt meer cortisol aan, wat er weer voor zorgt dat je lichaam meer talg aanmaakt. Gelukkig is stress niet onoplosbaar: er zijn genoeg manieren om je stress te verminderen.

Hoe kom je van puistjes op je kin af?

Er is (voor een groot deel) altijd wel een manier om ergens vanaf te komen, gelukkig ook van de vervelende puistjes op je kin. Een goede huidverzorging is key, vooral als je last begint te krijgen van heftige acne. Je gezicht 's ochtends en 's avonds wassen werkt altijd goed, omdat het de overige oliën van je gezicht verwijderd, wat verstopping eventueel kan voorkomen.

Ook kan het helpen je dieet aan te passen. Wat je eet heeft namelijk ontzettend veel effect op je huid. Belangrijk om te weten is wat joúw huid fijn vindt. Je kunt bijvoorbeeld uitproberen of meer probiotica toevoegen aan je dieet effect heeft, of meer bladgroenten eten goed werkt. Heb je alles al geprobeerd tegen je kin acne? Dan raden we aan een arts of dermatoloog te bezoeken. 

Lees ook: Scheertips voor een flawless bikinilijn