Dit gebeurt er met je lichaam als je insomnia hebt

Lichaam door Laura D

We hebben allemaal wel eens plafonddienst gehad. Heb je je wel eens afgevraagd wat de gevolgen zijn als je voor langere tijd wakker bent? Je lichaam reageert op gebrek aan slaap, en dat heeft zowel fysiek als mentaal effect. Dit zijn de fases die je doormaakt als je niet slaapt.

Lees ook: Scheertips voor een flawless bikinilijn

24 uur wakker

Als je een hele dag niet slaapt, reageert je lichaam alsof je vier biertjes (0.10 promille) hebt gedronken. Je bent emotioneler en je concentratie is minder. Je gehoor is ook niet zo scherp. Hierdoor heb je grotere kans op een ongeluk, omdat je minder goed oplet op de situatie om je heen. Je kortetermijngeheugen werkt minder goed, waardoor je snel dingen vergeet. Ook je stresslevels worden hoger en je zal je aan veel dingen gaan ergeren.

via GIPHY

36 uur wakker

Vanaf anderhalve dag geen slaap wordt het gevaarlijker voor je gezondheid. Je hormonen raken in de war, waardoor je emoties alle kanten op kunnen gaan. Ook hebben deze hormonen invloed op je eetlust, stressniveau en immuunsysteem. Het kan zijn dat je op de automatische piloot gaat en hele delen van je dag vergeet. Dit lijkt op de black-outs die je krijgt door alcohol.

via GIPHY

48 uur wakker

Na de tweede dag neemt je lichaam het over. Je kunt last krijgen van microslaapjes. Je kunt voor een halve seconde tot een halve minuut ineens in slaap vallen. Hierna voel je helemaal gedesoriënteerd. Je hebt zelf niet door dat het gebeurt, en het kan tijdens een normale activiteit gebeuren. Je zult je ook extra vermoeid voelen en je kan minder goed nadenken.

via GIPHY

72 uur wakker

Na drie dagen is je lichaam doodop. Eenvoudige gesprekken kunnen een hele klus zijn. Je concentratievermogen is bijna niet meer aanwezig, je motivatie is weg. De wereld om je heen voelt alsof het een droomwereld is. Vanaf dit punt kun je ook beginnen te hallucineren. Slaap je nou? Of niet?. Ook kun je paranoïde worden en je depressed voelen. Hoog tijd om te gaan slapen dus, of naar de dokter te gaan.

via GIPHY

Lees ook: Zo voorkom je donkere oksels na het scheren