Scheertips voor een flawless bikinilijn

Lichaam door Redactie Ze.nl

Een gladde bikinilijn? Hmmm… Rode bultjes, heel veel jeuk, wondjes en ingegroeide haren zul je bedoelen! Maar daar heb je vanaf nu niet meer last van, want met deze scheertips ga jij helemaal onbezorgd de zomer door! Lees je mee?

scheerbultjes

Voor het scheren

Je weet wat ze zeggen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook bij het ontharen van je schaamstreek. Natuurlijk, je kunt ook gelijk beginnen met scheren maar dan vergroot je de kans op scheerirritatie.

Scrubben

Exfoliatie - je huid ontdoen van dode huidcellen - is dé sleutel tot het behoud van een stralende huid van je gezicht en lichaam, maar wist je ook dat het een cruciale stap is om scheerirritatie te voorkomen? Dode huidcellen kunnen het haarschachtje verstoppen, waardoor je last krijgt van ingegroeide haren. Door regelmatig te scrubben voorkom je verstopping van de haarschachtjes. Gebruik een mild scrubproduct - je huid daar beneden is immers erg gevoelig en kwetsbaar - of maak zelf een scrub van suiker, jojoba- of amandelolie. En als je toch bezig bent; neem dan ook gelijk je oksels mee. Ga niet te hard te werk, maar wrijf de scrub zachtjes met een warm washandje over je schaamstreek.

Weken in warm water

Scheer aan het einde van een warme douche of bad. Dan staan je poriën meer open en zijn de haartjes weker. Dit maakt het scheren eenvoudiger én zorgt voor een gladder eindresultaat. Spoel je huid na het scheren af met koud water. Dat maakt de poriën weer kleiner.

via GIPHY

Het scheren

Scheren is een kunst. Volg onderstaande tips op voor een optimaal glad en egaal resultaat.

Een scherp mes

Je hebt vast en zeker een keer geschoren met een bot of veelgebruikt mes. Ach, dat kan nog wel een keer, zul je denken. Voor je bikinilijn is een scherp en schoon scheermes een vereiste. Gebruik dus niet een mesje waar je al een maand je benen mee scheert. Daarnaast is het belangrijk dat het scheerapparaat meerdere mesjes achter elkaar heeft en moet tussen de mesjes een strookje rubber zitten. Dat vormt namelijk een beschermend laagje tussen de mesjes en je huid. Wegwerpmesjes zijn daarom absoluut niet geschikt om je intieme zone bij te werken. Wij adviseren een scheermes voor mannen, deze scheermessen blijven veel langer scherp dan de vrouwelijke varianten.

Kalmerende, beschermende scheergel

Breng een ruime hoeveelheid scheergel (speciaal voor de gevoelige huid) aan. Een scheergel zorgt dat het mesje soepel de haren kan verwijderen. Neem voor de zekerheid een ongeparfurmeerde PH-neutrale gel, zoals de Intim Gel van Australian Body Care. Dan weet je zeker dat je geen irritaties krijgt. Als alternatief kun je ook kokosolie gebruiken. Waar dat allemaal wel niet goed voor is hè? Kokosolie hydrateert en beschermt de huid onmiddellijk.

Scheer in de richting van de haargroei

Met een beschermende scheergel of kokosolie op je bikinilijn en een fris, scherp scheermes kun je beginnen! Oja, goed om te weten: als je schaamhaar nog op volle lengte is, moet je het eerst bijknippen voordat je met een scheermes aan de slag gaat. Je wilt namelijk écht niet dat je scheermes vast blijft zitten in je schaamhaar! Scheer vervolgens in de richting van de haargroei (dat is meestal naar beneden). Houd de huid zo strak mogelijk om wondjes te voorkomen. Daarnaast is het haar down under stugger, dus je komt in de verleiding om je scheermes harder tegen de huid aan te drukken, maar doe dat niet. Dit zal alleen maar leiden tot meer problemen, denk aan bijvoorbeeld infecties. Ga voorzichtig te werk. Geduld is een schone zaak!

Scheer tegen de haargroei in

Voor een extra glad resultaat kun je zodra alles glad is nog een keer tegen de haargroei in scheren. Let wel, dit is niet voor iedereen weggelegd. De één heeft sneller last van ingegroeide haartjes dan de ander. Het is even uitproberen om te kijken of jouw huid dit aan kan.

via GIPHY

Na het scheren

Droog je intieme zone goed af (wrijf niet te hard met de handdoek, dit kan ook weer leiden tot een ruwe, droge huid of irritatie). Gebruik babypoeder, zinkzalf, tea tree olie of kokosolie om rode bultjes en andere irritaties te voorkomen en breng dit elke ochtend aan. Het is een kwestie van uitproberen wat het beste bij jou werkt. Er zijn ook speciale middeltjes die irritaties na het scheren helpen te voorkomen, bijvoorbeeld Australian Bodycare Intim Balm. Een verzorgende aftershave met 100% natuurlijke Tea Tree Olie, die de huid reinigt en verzorgt.

Het juiste ondergoed

Druk en wrijving zijn veel voorkomende oorzaken van irritatie, zoals rode bultjes en ingegroeide haren. Een belangrijke manier om dit te minimaliseren is het dragen van het juiste ondergoed. Dus geen synthetische strings en kanten ondergoed meer helaas (oké, alleen als het niet lang aanblijft dan). Draag katoenen ondergoed. Katoen neemt vocht goed op, broeit niet en ventileert uitstekend, dus minder irritaties!

Let op!

Heb je na je laatste scheerbeurt een aanval van rode bultjes en ingegroeide haren? Het beste is om tijdelijk niet te scheren, tot de huid weer helemaal is hersteld. Scheren over een reeds ontstoken huid kan leiden tot een ernstige infectie en littekens.

via GIPHY