Lichaamsbeharing bij vrouwen: kan het of niet?

Lichaam door Marleen_S
In de winter slaan we weleens een keer over, maar ?s zomers ontharen we ons toch bijna dagelijks. Waarom wij vrouwen van top tot teen glad horen te zijn is een raadsel, maar journaliste Paloma Goñi is er helemaal klaar mee.

 
Waar mannen juist lekker mogen pronken met die joekels van jungles onder hun armen en trots zijn op hun eerste borsthaar, moeten wij vrouwen ons aan één duidelijke regel houden: zero lichaamsbeharing. Dus zodra de eerste donshaartjes veranderen in zwarte stekeltjes slaan we gelijk de scheermesjes en waxstrips in.
 


Non shaving way of life

Waarom kwellen we onszelf toch altijd zo? Ontharen is veelal pijnlijk, moeilijk, enorm tijdrovend en wat krijgen we ervoor terug? Nog geen twee dagen gladde benen en overal rode bultjes. De Spaanse journalist Paloma Goñi was het eigenlijk hartstikke zat en liet de boel lekker groeien tijdens de wintermaanden.
 
Ze bedacht zich dat onder een dikke trui toch niemand haar haren zag, dus waarom zou ze zich scheren? Haar ?non shaving way of life? beviel uiteindelijk zo goed dat ze, toen het zonnetje weer begon te schijnen, besloot zich ook dan niet meer te scheren. Ze keek eens kritisch naar wat de maatschappij eigenlijk van vrouwen verlangt (elke dag gladde benen, oksels en de bikinilijn netjes bijgewerkt) en kwam tot de conclusie dat dit verre van realistisch is.
 

Paloma Goñi

Groot taboe

Het is er bij westerse vrouwen behoorlijk goed ingestampt: vrouwen horen geschoren te zijn en doen we dat niet, dan krijgen we rare blikken op straat. We vinden het vies, onverzorgd en niet hygiënisch. Best raar, vond Paloma, want bij mannen vinden we het allemaal geen probleem. ?Er heerst nog steeds een groot taboe op het niet scheren van jezelf als vrouw. Mensen willen er niet over praten en vinden het vanzelfsprekend dat vrouwen zich laten waxen of ontharen. Ik vind dat vrouwen zelf de keuze moeten hebben of ze het doen of niet. Het zou geen verplichting moeten zijn?, vertelt Paloma in haar artikel op Huffington Post.

Naar aanleiding van dit probleem deed Paloma een klein online onderzoekje. Wat bleek: ze kon nauwelijks foto?s vinden van vrouwen die hun lichaamsbeharing durfden te tonen. Ze vond uiteindelijk wel een besloten Facebook-groep en een documentaire, maar het feit dat ze zo veel moeite moest doen om dit te ontdekken, zegt volgens de journaliste genoeg over ons beeld van vrouwelijke schoonheid. ?Toen ik aan mijn vriend vroeg om me met mijn behaarde benen en oksels op de foto te zetten, weigerde hij in eerste instantie. Hij wilde niet dat het openbaar zou worden gemaakt. Later vond hij dat hij te snel had geoordeeld en pakte toch zijn camera. Dat beeld dat mijn vriend en vele andere mannen (en vrouwen) hebben, wil ik veranderen. Simpelweg omdat het geen realistisch beeld is. Wij vrouwen hebben haar. Punt. Net zoals mannen en dat is de werkelijkheid."
 

Ook haar benen scheert Paloma Goñi niet

Of ze het scheermesje blijvend in de ring heeft gegooid of dat ze zich ooit weer gaat ontharen, weet Paloma nog niet. Voorlopig laat ze het lekker zo. ?Als ik mezelf weer ga ontdoen van mijn lichaamsbeharing doe ik dat voor anderen, niet voor mezelf. Dat houdt me tot nu toe tegen. Het zou me losmaken van waar ik eigenlijk voor sta?, vertelt ze.
 
Wat vind jij van de actie van Paloma? Vind jij ook dat vrouwen zelf mogen kiezen of ze zich ontharen of vind jij het eigenlijk maar een walgelijk idee?