Over narcisme: De vrouwelijke narcist

Psyche & spiritualiteit door Charlotte

Er wordt vaak gesproken over de narcist in de hij-vorm, waardoor het over zou kunnen komen alsof narcisten alleen maar mannen zijn. Dit is echter niet het geval. Er zijn ook vrouwelijke narcisten in onze samenleving. In dit artikel wil ik daar aandacht aan besteden, omdat er veelal aandacht is voor vrouwen die narcistisch misbruik ondervinden, maar er zijn ook mannen die ten prooi vallen aan dit soort terreur bij een vrouwelijke narcist. 

vrouwelijke narcist

Hoe zijn vrouwelijke narcisten?

Vrouwelijke narcisten ogen vaak -net als hun mannelijke variant- charmant, sociaal en gezellig. Ze weten in eerste instantie mensen in te pakken, maar ook voor de vrouwelijke narcist geldt, dit is een façade. Narcistische vrouwen kunnen onder andere door hun opvoeding of door traumatische ervaringen op jonge leeftijd zo geworden zijn en hebben het gevoel dat dit de enige manier is om zich staande te houden in de maatschappij. 

Iedereen die is omgegaan of omgaat met een vrouwelijke narcist, weet hoeveel schade zij teweeg kan brengen. Ze maakt misbruik van de mensen in haar omgeving en is bedreven in het tegenover elkaar uitspelen van mensen. Dit kan plaatsvinden bij de vrouwelijke narcist als partner, moeder, oma, vriendin, collega etcetera. Het is een vrouw waar je maar beter bij uit de buurt kunt blijven, want ook zij, deinst er niet voor terug -net als haar mannelijke variant- je kwetsbaarheden tegen je te gebruiken. 

Ik, ik, ik

De val waar veel mensen in lopen, is dat ze je het gevoel geeft dat je haar kunt vertrouwen en dat ze oprecht met je begaan is of van je houdt. Dit is een spel. Het leven van de vrouwelijke narcist draait om "Ik, ik, ik".  Maar juist doordat ze je het gevoel geeft, dat je haar kunt vertrouwen, toon je je kwetsbaarheden en op dat moment wint ze aan macht. Dit is haar munitie. Ze leert je zwakke plekken kennen en ze zal er dan ook niet voor schromen om die in te zetten als het nodig is. Het gaat namelijk om haar, niet om iemand anders.

Het "houden van" is voorwaardelijk en onder haar condities. En die condities betekenen:

  • Geen tegenspraak.
  • Jij moet volledige aandacht aan haar geven. 
  • Voortdurend complimenteren.
  • Eist bewondering en respect.
  • Ze wil altijd het laatste woord en zal altijd gelijk willen hebben.
  • Je zult haar moeten gehoorzamen.
  • De dingen moeten op haar manier gaan.

En ze wil altijd de sterke zijn, het gevoel afhankelijk te zijn van een man verdraagt ze niet, dus gaat ze overheersen.

Relatie met vrouwelijke narcist

Ben je een zelfverzekerde man, dan zal ze net zo lang gaan kleineren, manipuleren en domineren, totdat er van je zelfverzekerdheid weinig over is. Een vrouwelijke narcist kan namelijk niet tegen zelfverzekerde mannen, dat geeft haar een groot gevoel van onzekerheid en maakt haar klein. En dat is juist wat ze niet wil. 

Vaak zie je dan ook dat ze onzekere mannen uitkiest als partner die een zwakke identiteit hebben. Hier kan ze goed de baas over spelen, manipuleren en claimen. Dit gebeurt niet alleen in relaties, maar ook op de werkvloer. 

De onzekere en identiteitszwakke man is namelijk een persoon die zal doen wat zij eist, is onderdanig en gehoorzaamt. Het bizarre is echter, dat zij voor deze man totaal geen respect heeft. Respect is er voor de zelfverzekerde man, alleen die is weer te bedreigend. 

Dit type man kan ze namelijk niet controleren en beïnvloeden. En als er een zelfverzekerde man in haar leven verschijnt, zal deze man haar gedrag niet tolereren en zelf weggaan, of hij wordt klein gemaakt door haar misleidingen en misbruik. 

In de val

Het mag dus wel duidelijk zijn dat een vrouw van dit kaliber, iemand is die je maar beter uit de weg kunt gaan. Je leven kan verwoest worden, net als je identiteit. Toch zijn er mannen die in de val trappen van deze vrouw. En eenmaal hierin zittende, is het moeilijk om hieruit te komen. Vaak worden de verhalen omgedraaid en verdraaid en word je niet geloofd door je omgeving. Ook hier geldt weer, praat met mensen die je begrijpen, zoek iemand die verstand heeft van dit soort zaken en weet waar je in zit. Ik kan je hier als coach bij helpen. Mijn workshops zijn niet alleen voor vrouwen bedoeld, maar ook voor mannen die slachtoffer zijn geworden van narcistisch misbruik. 

Vaak schamen mannen hier zich voor, want een man hoort "sterk" te zijn en dit mag je als man toch niet overkomen. Realiseer je, het kan iedereen overkomen. Niets is wat het lijkt in het leven van een narcist en dat maakt het zo moeilijk om te herkennen. 

Het is belangrijk om te realiseren dat een narcistische vrouw zelf diep gewond is. Ze handelt vanuit haar eigen pijn. Het is goed om mededogen te hebben, maar mededogen mag niet ten koste gaan van jezelf. 

 

Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl,

Charlotte schreef eerder onder andere:

Van narcistische ouder naar narcistische relatie
Had je het narcistisch misbruik kunnen voorkomen?
Tips voor omgang met een narcist
Codependentie en narcisme