Maria (23) werd gehandicapt nadat haar ex een auto-ongeluk veroorzaakte

Psyche & spiritualiteit door Laura

Een paar jaar geleden was ze nog het mooiste meisje van de klas met de grootste plannen voor de toekomst, maar nu is ze totaal onherkenbaar. De 23-jarige Maria raakte door een auto-ongeluk in één klap alles kwijt: haar sociale status, relatie, haar vrienden, haar zicht en haar geheugen. De Russische komt nu naar buiten met haar aangrijpende verhaal in de hoop dat artsen haar situatie kunnen verbeteren.

Auto-ongeluk

Op 20 augustus 2016 stapte ze in de auto met haar toenmalige vriendje. Ze kregen knallende ruzie omdat ze te laat waren voor een afspraak. In alle woede negeerde haar vriend een rood stoplicht. De auto ramde op de zijkant van een SUV in met 80 kilometer per uur. Haar vriend kwam er met de schrik vanaf, maar Maria raakte zwaargewond. Ze liep heftige verwondingen op aan haar bekken en ruggengraat. Door de klap had ze ook hersenschade. Nadat ze uit een coma van drie weken ontwaakte, leed ze lange tijd aan kortetermijn geheugenverlies. Daarnaast herinnert ze zich tot de dag van vandaag niks over het 2015 en 2016. Ook verloor ze haar gezichtsvermogen.

Haar schuld

Haar relatie liep al gauw stuk. "In het begin kwam Andrey me nog bezoeken. Maar hij vond dat we beiden schuld hadden aan het ongeval. Ik was zo kwaad toen ik dat hoorde. Hij toonde niet eens spijt, excuses heb ik nooit gekregen. Afschuwelijk gewoon." Haar ouders starten een rechtzaak tegen hem en eisten ruim 14.000 euro voor de medische kosten.

In de steek gelaten

"Ik sprankel niet meer zoals vroeger en ben serieus aangekomen", vertelt Maria. "Mijn vrienden van vroeger hebben me een voor een in de steek gelaten. Ze herkennen me zelfs niet meer. Nu besef ik dat ik geen échte vrienden had, maar kennissen. En dat kwetst me enorm. Dat ik zo afhankelijk geworden ben, doet nog het meeste pijn. Als ik met een blindenstok rondloop, voel ik me machteloos. Horen doe ik nog wel goed, beter dan voor het ongeval zelfs. Maar wat ik opvang, stemt me niet gelukkig. Altijd dat medelijden, vooral van oude dames: ik word er gek van."

Stamcelbehandeling

Tegenwoordig staat ze op met pijn en gaat ze ermee naar bed. Door haar ongelukkige situatie is ze ook depressief. Ze zou graag stewardess worden, maar daarvoor moet ze weer kunnen zien. Momenteel zijn ze bezig met stamcelbehandelingen om haar gezichtsvermogen terug te geven. Helaas geeft dat geen garantie, maar zij en haar familie houden hoop.