8 feiten over nachtmerries

Psyche & spiritualiteit door Fadak

We hebben allemaal weleens dat we badend in het zweet wakker worden na een boze droom of nachtmerrie. Of je nou droomde dat je haar uitviel, je achterna werd gezeten door een engerd of werd genegeerd door je lover. En het voelt vaak nog intenser dan een ‘normale’ droom. Bij een nachtmerrie schrikken we vaak ook wakker, terwijl we bij een droom rustig verder slapen. Dit komt vaak door de combinatie van schrikwekkende beelden en intensiteit van onze emoties. Maar hoe komt het dat we nachtmerries hebben? 

1. Angst loslaten

Heb je regelmatig last van nachtmerries, dan kan dit te maken hebben met bijvoorbeeld een traumatische ervaring. Toch hebben de meeste nachtmerries vrij weinig te maken met mentale problemen. Het klinkt raar, maar in sommige gevallen is een nachtmerrie juist een goed teken. Het kan een manier zijn om je dagelijkse angsten te verwerken. Je hersenen nemen een abstracte angst of vrees, maken er een ‘verhaaltje’ van en hierdoor kan het brein die herinnering opslaan en afsluiten.

2. Je kent de mensen in je nachtmerries

De meeste personen die voorkomen in je enge droom komen jou bekend voor. Dit kunnen mensen zijn die je persoonlijk kent, of bijvoorbeeld bekenden van televisie of een film. Je korte geheugen wordt in je dromen namelijk je lange geheugen. Het kan zelfs iemand zijn die je misschien één keer in de supermarkt hebt gezien en inmiddels allang bent vergeten.

3. Nachtmerries zijn vaak random

Vaak ontstaan dromen door herinneringen, indrukken en emoties. Dit hoeft echter niet te zeggen dat het iets logisch is. Misschien droom je wel dat je opeens ontvoerd wordt door een stel maffialeiders naar één of ander vreemd land, waarin je buurvrouw een rol speelt. Klinkt raar, toch? Maar dit is vaak een combinatie van verschillende herinneringen, emoties en indrukken.

4. Het kan te maken hebben met een slaapstoornis

De ochtend nadat je een nachtmerrie hebt gehad heb je vaak het idee dat je niet goed hebt kunnen uitslapen. Zoals eerder vermeld hoeft een vervelende droom niet meteen ongezond te zijn. Maar in sommige gevallen kunnen ze je slaapritme ernstig beïnvloeden. Op het moment dat je regelmatig een nare droom hebt en ze erger worden, kun je spreken van een stoornis. In ernstige gevallen kun je zelfs slapend recht gaan zitten, huilen of probeer je kamer uit te vluchten.

5. Het voorspelt niks

Vaak zijn we geneigd om te denken dat een vervelende droom iets voorspelt. Een terroristische aanslag, een dierbaar persoon verliezen of dromen dat je partner vreemdgaat… het is allemaal heel vervelend, maar wees gerust, want de angst dat dit werkelijk gaat gebeuren is nergens op gebaseerd.

6. Stress

Druk, druk, druk en je teveel zorgen maken kunnen leiden tot nachtmerries. Je lichaam laat de stress als het ware uit je lijf kopen via een nachtmerrie.

7. Nachtmerries zijn ergens goed voor

Ze activeren namelijk het creatieve gedeelte van je brein. Denk maar eens na over al die nachtmerries met de meest vreemde gebeurtenissen. Of dat je opeens één of andere sport heel goed kunt beoefenen. Het is allemaal creativiteit.

8. Mannen dromen over natuurrampen, vrouwen over relatie issues

Zelfs qua dromen verschillen mannen en vrouwen. Mannen hebben vaak dromen over rampen, oorlog en terrorisme. Bij vrouwen gaat het meer om intense en persoonlijke problemen.